Έντονες ανησυχίες εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις. Η βασική αιτία είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, η «εξέγερση» από ένα βασικό μέλος του που απειλεί την ενότητα της συμμαχίας.

Οι συνομιλίες, -που ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας-,έληξαν χωρίς συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διπλασίασαν τις απαιτήσεις τους στοχεύοντας σε καλύτερους όρους. Το αδιέξοδο κινδυνεύει να αναστατώσει τη διαχείριση της σύμπραξης για την, μετά την πανδημία, ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, ακριβώς όπως τα μεγάλα κράτη ανησυχούν για τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών.

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο μετά από ένα Σαββατοκύριακο «άγριας» διπλωματίας. Αρχικά, προγραμματίστηκε ένας νέος γύρος συνομιλιών των αρμόδιων υπουργών του ΟΠΕΚ+ για σήμερα  Δευτέρα, ωστόσο η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε, οταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, ανέφερε τι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών της βενζίνης, καθώς το πετρέλαιο ξεπερνά πλέον τα 75 δολάρια το βαρέλι, με τελευταία τιμή τα 76,16 δολάρια.

Η αποτυχία συμφωνίας σχετικά με την αύξηση της παραγωγής θα συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά, ενδεχομένως στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου απότομα υψηλότερα. Όμως και το αντίθετο σενάριο βρίσκεται επίσης στο παιχνίδι: εάν η ενότητα διαλυθεί εντελώς, ένας ελεύθερος ανταγωνισμός για όλους θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμών μεταξύ των συμμάχων του ΟΠΕΚ + πέρυσι.

«Το τρέχον αδιέξοδο είναι σαφές σημάδι των προθέσεων των ΗΑΕ: έχουν σαφή εντολή να αυξήσουν την παραγωγή και θέλουν να ασκήσουν ευρύτερη επιρροή», δήλωσε η Αμρίτα Σεν της Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο.

Το Αμπού Ντάμπι καλλιέργησε την ιδέα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ στα τέλη του 2020, καθώς θέλει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας. Οι σκληρές διαμάχες και η άρνηση των αντιπροσώπων των ΗΑΕ να κάνουν παραχωρήσεις υποδηλώνουν ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν.

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ + υποστήριξαν μια πρόταση να προσθέσουν 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο και να αρχίσουν να μειώνουν τον πήχη της ευρύτερης συμφωνίας προσφοράς τους στα τέλη του 2022.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ πιέζουν να αλλάξουν τη βασική γραμμή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ποσόστωσης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι άδικη. Αυτό δηλαδή που διαμήνυσαν είναι ότι δεν θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη επέκταση, εκτός εάν οι άλλοι συμφωνήσουν να αλλάξουν τη γραμμή βάσης, μια κίνηση που θα τους επέτρεπε να αντλήσουν επιπλέον 700.000 βαρέλια την ημέρα.

«Εάν τα ΗΑΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις βασικές παραχωρήσεις που αναζητούν, θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα την δική τους ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ του ΟΠΕΚ;” σχολίασε η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής για τα commodities στην RBC Capital Markets.

Το παιχνίδι των νέων ισορροπιών

Η έντονη αντίθεση του Αμπού Ντάμπι δείχνει πώς ο de facto κυβερνήτης της χώρας, ο πρίγκιπας Μοχάμνετ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν,  τεντώνει τώρα το σχοινί στην αγορά και τη βιομηχανία πετρελαίου, μετά τις πρόσφατες τολμηρές γεωπολιτικές κινήσεις του.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει υποστηρίξει σθεναρά τον Σουλτάν Αλ Τζέμπερ, τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, ο οποίος επενδύει σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Κάποτε διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο κληρονόμων φαίνεται να έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν περίπου 50% φέτος, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την συμφωνία αύξησης παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Η στρατηγική και η πειθαρχία του ΟΠΕΚ οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς, μετά τον πόλεμο των τιμών στις αρχές του 2020, ακριβώς όπως συνέβη με την πανδημία. Αυτή η μάχη ξεκίνησε από μια διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Αυτή τη φορά οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά, ενάντια στα ΗΑΕ.

«Το ερώτημα είναι αν ο ΟΠΕΚ + θα παραμείνει ενωμένος και αποτελεσματικός τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. “Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και της Ρωσίας και το αν θα μπορέσουν να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό ως προς τη βασική γραμμή των ΗΑΕ.” συμπλήρωσε.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του φυσικού αερίου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά τους επόμενους μήνες.

H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας θα δώσει στους επενδυτές μια ιδέα για την εικόνα της αγοράς αύριο Τρίτη, με τ δημοσιοποίηση της μηνιαίας της έκθεσης, ενώ ο ΟΠΕΚ, την ερχόνμενη Πέμπτη, θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική του μηνιαία έκθεση.

Στο μεταξύ, ο κορωνοϊός παραμένει μια διαρκής πηγή ανησυχίας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα περισσότερα κρούσματα από τα μέσα Μαΐου καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε περιοχές όπου δεν έχουν γίνει πολλοί εμβολιασμοί. Επίσης, οι Γάλλοι αξιωματούχοι  προειδοποίησαν για την εκδήλωση ενός νέου κύματοςμ ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον,  θα απευθύνει νέα προειδοποίηση στον κόμσο να είναι σε επιφυλακή, τηννώρα που ετοιμάζεται να άρει όλοα τα επναπομείναντα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία. Στην Ασία, η Ινδονησία είναι στο έλεος ενός νέου μεγάλου ξεσπάσματος, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι επίσης υψηλός σε Ταϊλάνδη και Μαλαισία.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Μόνο οι εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης από 16 Ιουλίου

Τι λένε οι Αμερικάνοι για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Προκοπίου

Κορωνοϊός: Το Λονδίνο επιβεβαιώνει την άρση των περισσότερων περιορισμών στις 19 Ιουλίου