Το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ εξασφάλισε το μεγάλο φωτοβολταικό project της εταιρείας Pear Agrophotovoltaic, συνολικής ισχύος 227,5 MW το οποίο θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Σερρών.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας («Pear 1»-«Pear 2»), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 227,5 MW” στον Δήμο Σιντικής της Π.Ε. Σερρών».

Ειδικότερα, το project που αποτελείται από το υποέργο «Pear 1» ισχύος 100 MWp, και το υποέργο Pear 2»ισχύος 127,5 MWp, θα αναπτυχθεί στις θέσεις «Μάνδρες», «Ερείπια», «Ανθότοπος», «Χαϊδεμένη», «Άνω Χαϊδεμένη», «Φοβισμένος», της Δημοτικής Ενότητας Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα δύο υποέργα έλαβαν βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ το 2021.

Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης των Φ/Β πλαισίων είναι 2.559.924,2 τ.μ. (To υποέργο «Pear 1» έχει έκταση 1.154.800 τ.μ.και το υποέργο «Pear 2» 1.405.124,2 τ.μ.).

Τι περιλαμβάνει το project

Ο βασικός εξοπλισμός των Φ/Β Σταθμών περιλαμβάνει:

  • 346.767 Φ/Β πλαίσια κυψελών PERC μονοκρυσταλικού πυριτίου διπλής όψης της εταιρείας Trina Solar
  •  Βάσεις στήριξης Φ/Β πλαισίων τεχνολογίας ιχνηλάτησης ηλίου (Trackers) μονού άξονα και διευθύνσεως Ανατολής-Δύσης. Οι trackers ακολουθούν τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια ημέρας με γωνία θέασης από 45º έως +45º ως προς τον κάθετο άξονα.
  • Μετατροπείς τύπου string inverter της εταιρείας Huawei Solar
  • 36 προκατασκευασμένους Σταθμούς Παραγωγής της Huawei Solar, με διαμέρισμα για Μετασχηματιστή και διαμερίσματα Μέσης Τάσης, Χαμηλής Τάσης και ασθενών ρευμάτων.
  • Προκατασκευασμένους οικίσκους που θα στεγάζουν τα πεδία Μέσης Τάσης για την ζεύξη Σταθμών Παραγωγής για την σύνδεση τους με το δίκτυο.

Η διασύνδεση των Φ/Β Σταθμών με το δίκτυο Υψηλής Τάσης θα γίνει μέσω νέου υπό αδειοδότηση Υποσταθμού (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 33/150 kV, που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε γήπεδο του έργου και να συνδεθεί εναέρια με δίκτυο Υ.Τ. 150 kV.

Ο νέος Υ/Σ «Ανθότοπος» έχει χωροθετηθεί στο γήπεδο του υπό-έργου 1 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 12,4 στρεμμάτων.

Η πρόσβαση θα γίνει μέσω του κύριου οδικού δικτύου και υφιστάμενου χωματόδρομου, ο οποίος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα και πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά του απαιτούμενου, για την κατασκευή του έργου, εξοπλισμού.

Για τις ανάγκες του έργου δύο μετασχηματιστές ισχύος 125 ΜVA ο καθένας θα εγκατασταθούν στον εν λόγω Υ/Σ καθώς και κτηριακή υποδομή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ. Ως σημείο σύνδεσης προτείνεται ο υφιστάμενος Υ/Σ «Σιδηρόκαστρο». Η διασύνδεση του έργου με τον Υ/Σ «Σιδηρόκαστρο» θα γίνει μέσω εναέριας γραμμής Υ.Τ. 150 kV, μήκους περίπου 16 χλμ με όδευση πλησίον υφιστάμενου δρόμου.

Η Electron Holding Zrt

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Pear Agrophotovoltaic, η οποία συστάθηκε μεν τον Νοέμβριο του 2020, «πατάει» ωστόσο στην προγενέστερη «Αζαλέα Ενεργειακή». Η Pear Agrophotovoltaic έχει σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μοναδικός μέτοχος είναι σήμερα η ουγγρική εταιρεία Electron Holding Zrt.

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους όμιλο ΑΠΕ που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην εμπορία, τις υπηρεσίες PPA κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο της αποτελείται κυρίως από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ουγγαρία, αλλά αναπτύσσει επίσης κέντρα ελέγχου μπαταριών, σταθμούς αιολικής ενέργειας και έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Ο κύκλος εργασιών της κινείται στα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ και έχει υπό ανάπτυξη έργα 1140 MW. Μεταξύ των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων φωτοβολταικών project, το επί ελληνικού εδάφους της Pear Agrophotovoltaic είναι, μέχρι τώρα, μακράν το μεγαλύτερο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ηγέτης (κάθε 100 χρόνια) και ο Ελλην Σάντσεθ, ο κοντός Ηρακλής, ο Ιταλός καυγατζής και το ελληνικό λόμπι του Wharton Business School

Amor: «Μοσχοπουλήθηκε» και χαράζει νέα ρότα το luxury yacht (pics)

HIG: Ένα βήμα πιο κοντά το mega logistics πάρκο στον Ασπρόπυργο (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ