«Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του Ρυθμιστή της Ενέργειας και στην απορρύθμιση του ενεργειακού κλάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον», αναφέρει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εναντιώνονται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για την ενιαία υπεραρχή ενέργειας, υδάτων και αποβλήτων, η οποία θεσπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την βουλή. Στην ανακοίνωσή τους βάλλουν κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και προαναγγέλλουν καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της ευρωπαϊκής  Οδηγίας περί ανεξαρτησίας της Αρχής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συλλόγου για συνάντηση μαζί του, δεν συνομίλησε με το Προεδρείο ώστε να ενημερωθεί για τις απόψεις των εργαζομένων σε σχέση με το πλέον κρίσιμο νομοσχέδιο για τη ΡΑΕ, και συγκεκριμένα αυτό που αφορούσε στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Αρχής στα ύδατα και τα απόβλητα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ εκφράζει, ταυτόχρονα, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ακυρώθηκε με ευθύνη του Υπουργείου, ραντεβού που είχε κλειστεί την ύστατη ώρα, δηλαδή κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των εργαζομένων και εξάντλησε κάθε μέσο: Απέστειλε επιστολές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, έκανε παρέμβαση στην ακρόαση φορέων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έδωσε συνέντευξη τύπου, προχώρησε σε στάση εργασίας και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή κατά την ημέρα ψήφισης του – ατυχέστατου για τη ΡΑΕ και τον κλάδο ενέργειας – νομοσχεδίου.

Το πολυνομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε χωρίς να ενσωματωθεί καμία παρατήρηση του Συλλόγου Εργαζομένων και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής (ζητήματα υποστελέχωσης και υποαμοιβής) και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Ρυθμιστή της Ενέργειας σύμφωνα με τις Οδηγίες 2019/944 και 2009/72.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του Ρυθμιστή της Ενέργειας και στην απορρύθμιση του ενεργειακού κλάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας με ευσυνειδησία και, προασπίζοντας την ιδιότητά μας και τον θεσμικό ρόλο της Αρχής, θα προβούμε άμεσα σε υποβολή καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της Οδηγίας.

Ακολουθεί [ΕΔΩ] ενδεικτικός πίνακας διατάξεων της Οδηγίας,  τις οποίες παραβιάζει ο πρόσφατος νόμος.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κοστίζει τώρα η απόκτηση στέγης – Η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια και το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» (πίνακας)

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

17o International Shipping Forum Capital Link: Συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας στη Νέα Υόρκη (pics)