Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μπαίνουν οι σχέσεις διαχειριστών και προμηθευτών προκειμένου να περιοριστούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τις αδυναμίες καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, οι οποίες ενσωματώνονται στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο ρυθμιστής ανέθεσε μελέτη με την οποία αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές και τα κατάλληλα μοντέλα για τον περιορισμό του φαινομένου και θα βοηθήσουν την ΡΑΕ να συντάξει την γνωμοδοτική της πρόταση.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι οικονομικές δυσκολίες εκτόξευσαν τις οφειλές της ΔΕΗ προς τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) που σταδιακά αποπληρώνονται, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και με ιδιώτες προμηθευτές.

Η ΡΑΕ αναφέρει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι η αθέτηση υποχρεώσεων ενός συμμετέχοντα μπορεί να αυξήσει σημαντικά το συστημικό κίνδυνο της αγοράς και να προκαλέσει προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας.

Βάσει του κανονιστικού πλαισίου, οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόχρεοι καταβολής εγγυήσεων ως εξασφάλιση για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την καταβολή των τελών ρυθμιζόμενης χρέωσης.

Οι υφιστάμενες μεθοδολογίες, υποθέτουν ότι υφίσταται αντίστροφη σχέση μεταξύ οικονομικού κινδύνου και ύψους εγγυήσεων, χωρίς να λαμβάνατε ρητά υπόψη ο πιστωτικός κίνδυνος, και ως εκ τούτου συμμετέχοντες με μεγάλο μέγεθος υποχρεώσεων μπορούν να καταβάλλουν αναλογικά πολύ μικρό μέγεθος εγγυήσεων.

Αυτό όπως επισημαίνεται αυξάνει σημαντικά τον συστημικό κίνδυνο της αγοράς ενέργειας, σε περίπτωση όπου ένας συμμετέχων μεγάλου μεγέθους αθετήσει τις υποχρεώσεις του, και μειώνει τον ανταγωνισμό διότι επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ τις εταιρείες μικρού μεγέθους με χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο.