Πλαφόν στις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να προτείνει σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές ενέργειας η ΡΑΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 1,5 μήνα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και κλήθηκε πρώτα η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πάροχος να δώσει στοιχεία και να παρουσιάσει την μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με την προσπάθεια του Ρυθμιστή να μπουν ξεκάθαροι και διαφανείς κανόνες στην αγορά που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες και δεν θα εκτινάσσουν το κόστος στα οικιακά τιμολόγια χωρίς να γνωρίζουν τι πληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΡΑΕ πρόκειται να προτείνει στους παρόχους ενέργειας την δημιουργία δύο κατηγοριών τιμολόγησης, η μία με σταθερή τιμή χονδρεμπορικής και η άλλη με κυμαινόμενη αλλά με σαφές “ταβάνι” ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς, με στόχο να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής να εκτιμήσει ποιο θα είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση από τη ρήτρα.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση με τον κάθε φορέα ώστε να μπουν οι βάσεις της τελικής πρότασης που στόχος είναι να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το νέο πλαίσιο θα αφορά το νέο πελατολόγιο της κάθε εταιρείας και πιθανώς τις συμβάσεις όσων καταναλωτών λήγουν.

Στην ίδια φιλοσοφία θα προτείνεται και ένας νέος όρος, βάσει του οποίου αν κάποιος προμηθευτής διαπιστωθεί ότι χρεώνει κάτω του κόστους και ανήκει στους καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς, αυτός θα κατηγορείται για dabbing τιμών και θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Αν δίνει φτηνά τιμολόγια και ανήκει στην κατηγορία των αδύναμων προμηθευτών, τότε όπως αναφέρουν από την ΡΑΕ ανοίγει μόνος του το δρόμο της χρεοκοπίας.

Στις προτάσεις που θα γίνουν εξετάζεται να περιληφθεί και η δυνατότητα του καταναλωτή όταν διαπιστώνει ότι το συμβόλαιο δεν συνάδει με τους όρους που υπέγραψε, να μπορεί να το καταγγείλει και να αποχωρεί από την εταιρεία δίχως ρήτρα αποχώρησης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας, η Αρχή θα λάβει μέτρα για την εξομάλυνση της αγοράς και θα υπάρξει απάντηση για όσους εμφανίζουν ανεπαρκείς συμπεριφορές. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση στο ενεργειακό κόστος στις ακριβείς διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου  και των ρύπων, εκτιμώντας ότι  δικαιολογούν τις αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι το συνολικό κόστος προμήθειας, το οποίο πριν την πανδημία ήταν στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα πλέον έχει εκτιναχθεί στα 90-100 ευρώ. Ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι καταναλωτές έχουν αντιδράσει και όπως είπε αποστολή της ΡΑΕ είναι η προστασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο βηματισμός του Ρυθμιστή είναι πολύ συγκεκριμένος. Άμεσα ξεκινά η διαβούλευση με τους προμηθευτές για να αποτρέπονται στο μέλλον οι μεγάλες προσαυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και να μπουν φίλτρα άμυνας. Παράλληλα, αναπτύσσεται από την Αρχή το  αυτόματο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς σε πραγματικό χρόνο.

Αρχίζει η διαβούλευση για το Market Reform Plan

Ακολουθεί σήμερα και για μία εβδομάδα η διαβούλευση για το Market Reform Plan. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Target Model, με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρισμού από την σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη.

Το Market Reform Plan είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας που θα αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, οι οποίες θα βρίσκονται σε καθεστώς εφεδρείας για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος. Αμέσως μετά το κείμενο αυτό θα σταλεί στην Κομισιόν.