Σε προ κρίσης επίπεδα τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα ανακόψει την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, η οποία κινείται κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου στα 75,55 ευρώ/mwh από 93 ευρώ/mwh τον Ιανουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF περνάει με ένα μήνα καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Ακόμη όμως και με τα σημερινά δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να στηρίξουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9 λεπτών/kwh και 12μηνης διάρκειας στα 10-11 λεπτά/kwh.

Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε έκανε την εμφάνισή του στην αγορά το πρώτο σταθερό μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9,75 λεπτών/kwh και πάγιο 9 ευρώ, χωρίς καμία δέσμευση (έκπτωση συνέπειας ή πάγια εντολή) και με εφάπαξ επιβάρυνση 50 ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή.

Μειώσεις προεξοφλούν όμως τα σημερινά επίπεδα τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και για τα πράσινα τιμολόγια, ανεξαρτήτως των εκπτώσεων που θα προσφέρουν οι πάροχοι.

Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά/kwh έναντι 14,7 λεπτών/kwh τον Ιανουάριο, με τη μικρότερη χρέωση να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 12 λεπτά/κwh και τη μεγαλύτερη στα επίπεδα των 14,5 λεπτών/kwh.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ/mwh, θα «επιβραβεύσουν» τους καταναλωτές που θα τα επιλέξουν αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.

Το παράδοξο είναι ότι η πορεία των τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενεργειακής αγοράς, μπορεί να καταστήσει «ακριβή» τελικά την τιμή των 9,3-11 λεπτών/kwh που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες από 1ης Απριλίου που θα εφαρμοστεί το μέτρο και η οποία είναι σταθερή για δύο χρόνια.

Φθηνότερα τα κίτρινα τιμολόγια

Χαμηλότερα τα κίτρινα τιμολόγια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προμηθευτών, με τις τελικές τους τιμές να διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα πράσινα προϊόντα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ιανουαρίου.

Έτσι, όσον αφορά τον πρώτο μήνα των χρωματιστών τιμολογίων, μόνο στην περίπτωση ενός προμηθευτή το πράσινο προϊόν του ήταν φθηνότερο από το κίτρινο τιμολόγιό του. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι εταιρείες πρόσφεραν πιο ανταγωνιστικές τιμές με τις κίτρινες συμβάσεις τους, συγκριτικά με το ειδικό προϊόν τους.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

«Μαύρες» προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία – Θα παραμείνει ο ασθενής της Ευρώπης και το 2024 (tweet)

J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ