Με ορόσημο την 14η Σεπτεμβρίου που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει την ευρωπαϊκή λύση για την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πορεύονται οι οικονομίες των 27 κρατών –μελών, με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα βγάλει από το αδιέξοδο των ανατιμήσεων τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι πολύμηνες αντιδράσεις του Νότου και οι προτάσεις ακόμη και της ελληνικής πλευράς που μέχρι πρότινος έδειχναν να πέφτουν στο κενό φαίνεται τώρα να κερδίζουν έδαφος στη μάχη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας που καίει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμη και τους πολέμαχους μιας κοινής παρέμβασης όπως είναι η Γερμανία.

Έδαφος στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται κερδίζουν τρία κατά βάση σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μελετώνται και άλλα καθώς στόχος είναι να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση σε συνθήκες κανονικού και ενεργειακού πολέμου.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση την τεχνολογία παραγωγής (λιγνίτης, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά).

Ο μηχανισμός αυτός αποτέλεσε από τις αρχές Ιουλίου την απάντηση  της χώρας μας στην έλλειψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το ρεύμα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει έσοδα που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Κοντά σε αυτή την αξιολόγηση φαίνεται να είναι και η πρόταση που επιβλήθηκε στην ΕΕ από την Ελλάδα και αφορά τον διαχωρισμό της DAM αγοράς. Το σχέδιο το οποίο φέρεται να έχει την υπογραφή του καθηγητή του ΕΜΠ και συμβούλου της κυβέρνησης σε ενεργειακά ζητήματα κ. Παντελή Κάπρου προβλέπει την δημιουργία δύο ξεχωριστών χρηματιστηριακών αγορών, μίας για τα ορυκτά καύσιμα  (λιγνίτη, άνθρακα, φυσικό αέριο) και μίας για τα πυρηνικά, τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά με την τιμή της ενέργειας να διαμορφώνεται με βάση την μεσοσταθμική τιμή που θα προκύπτει.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή τιμή καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα που απαιτείται κάθε ώρα για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή αυτή διαμορφώνεται από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του καυσίμου, είναι οι ακριβότερες.

Το τρίτο σχέδιο που μελετάται ενδελεχώς είναι το πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου που υιοθέτησαν κατόπιν ισχυρών πιέσεων οι Ισπανία και Πορτογαλία, η φιλοσοφία του οποίου βασίζεται στην επιβολή ανώτατης τιμής του καυσίμου με την διαφορά από την τιμή εισαγωγής να αποζημιώνεται.

Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται έγγραφα της Κομισιόν, περιγράφεται αναλυτικά το ελληνικό μοντέλο που εξετάζει η Επιτροπή. «Μια παρέμβαση θα εισαγάγει όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (σ.σ. λιγνίτης, ΑΠΕ κ.α) από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», αναφέρει.

Το πλαφόν ανά τεχνολογία, θα μπορούσε όπως σημειώνεται να αποφέρει οικονομικούς πόρους για τα κράτη που στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, θεσπίζοντας μέτρα για τον περιορισμό των λιανικών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Στις επικείμενες ευρωπαϊκές προτάσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, προτείνεται να περιλαμβάνονται και μέτρα που θα ευνοούν τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Το σημείωμα παρουσιάζει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του αντίκτυπου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές», τονίζει το έγγραφο, με την επισήμανση ότι οι προτάσεις και τα σχέδια αυτά εν αντιθέσει με τις παρεμβάσεις στο target model θα μπορούσαν να δώσουν γρήγορες και χειροπιαστές λύσεις.

Όπως αναφέρεται, το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνδυασμού αυτών των συστατικών στοιχείων που περιλαμβάνει μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,  πλαφόν στην τιμή και παράλληλα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς

Ένα πρώτο βήμα της τύχης των προτάσεων αυτών αναμένεται να γίνει την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Πότε γίνονται κατασχέσεις ακόμα και σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν οφειλές

Ryanair: Το «κόψιμο» δρομολογίων στο Ελ. Βενιζέλος – Η απώλεια μεριδίου και ο ρόλος της Sky Express

Ο αετός της Ραφήνας, το σφυρί στο κτήμα Κοντομηνά, ο Νορβηγός και η διάρρηξη στο σήριαλ Μουζάκη