Ξανά με…τριψήφιο νούμερο «φλερτάρει» η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 99,38 ευρώ, δηλαδή μια… ανάσα από τα 100 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 80,96 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 141,83 ευρώ/MWh.

Έχει προηγηθεί ένα ανοδικό σερί το τελευταίο τετραήμερο, που έφερε συνολικά αύξηση 33% ή 26,85 ευρώ, από τις 10 Ιουνίου που η τιμή βρισκόταν στα 72,53 ευρώ/MWh.

Έτσι, για σήμερα είναι αυξημένη κατά 4,56% σε σχέση με χθες Τρίτη (ήταν στα 95,05 ευρώ/MWh), ενώ προχθές υπήρξε αύξηση κατά 12,38% και μία ημέρα νωρίτερα άλλη αύξηση, κατά 5,51%.

Καθοριστικό ρόλο στο… ανοδικό ρεύμα παίζει η υποχώρηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και η αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, για σήμερα, την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα κατέχει το φυσικό αέριο με 45,89%, ακολουθούν οι ΑΠΕ σε σημαντική απόσταση με 26,30% (27,30% μαζί με της Κρήτης), ενώ έπονται ο λιγνίτης με 9,09%, οι εισαγωγές με 8,38% και τα υδροηλεκτρικά με 6,08%.

«Εκτίναξη» για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή και σε αντίθεση με όσα φαίνονταν μέχρι κάποια ώρα, χθες υπήρξε νέα εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Ιούλιο έκλεισαν στα 35,74 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,16% σε σχέση με τη Δευτέρα.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια για τον Αύγουστο έκλεισαν στα 36,29 ευρώ/MWh και για τον Σεπτέμβριο στα 37,9 ευρώ/MWh.

Παρόμοιες συνθήκες επικράτησαν και στη βρετανική αγορά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται χθες, Τρίτη, έως και 22%, καθώς παρατάθηκαν οι διακοπές της προσφοράς σε τρεις μεγάλες νορβηγικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Η νέα αύξηση στα δάνεια, το spread έναντι των καταθέσεων και η «κόντρα» ΤτΕ – τραπεζών

Η Ζωή είναι τεφλόν (αλλά όχι και οι άλλοι), ο «μουτζούρης» και οι Αραβες, τα ρεκόρ της Πάρου και η Lamda στη μαρίνα της Κέρκυρας

Στα 700 εκατ. ευρώ η αξία των projects της Prodea Investments – Τα επόμενα βήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ