Στα επίπεδα πέριξ των 160 ευρώ η μεγαβατώρα κινείται τις τελευταίες μέρες η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας.

Μάλιστα για σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 163,09 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά 4,04% σε σχέση με χθες (169,96 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 132,12 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 206,99 ευρώ/MWh.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας είναι το «μοιρασμένο» ενεργειακό μίγμα που σε ένα βαθμό λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις τιμές. Έτσι, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ με 26,48% (28,63% μαζί με τις ΑΠΕ της Κρήτης), ακολουθούν οι εισαγωγές με 24,14%, το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 23,55% και έπεται ο λιγνίτης με 19,68% και τέλος τα υδροηλεκτρικά με 2,04%.

Σε κάθοδο το αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε χθες νέα πτώση. Έτσι στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε για τον Μάρτιο στα 51,61 ευρώ/MWh, με μείωση κατά 4,32% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα συμβόλαια του Απριλίου έκλεισαν στα 52,05 ευρώ/MWh και του Μαΐου στα 52,4 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρει και το Bloomberg, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί σε χαμηλό 17 μηνών και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη για ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή κατά το υπόλοιπο του χειμώνα.

Η ύφεση δείχνει μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων για την Ευρώπη, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες είδε τις τιμές του φυσικού αερίου να ξεπερνούν τα 300 ευρώ, με τις χώρες να προετοιμάζονται για χειμερινούς περιορισμούς και διακοπές ρεύματος. Αυτό δεν συνέβη, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των σταθερών εισαγωγών LNG για την κάλυψη των χαμένων ροών αγωγών από τη Ρωσία. Τα αποθέματα είναι πλέον πολύ υψηλότερα από το συνηθισμένο για την εποχή του έτους.

Επιπλέον, αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι τώρα και πάλι σε λειτουργία στη Γαλλία, η οποία αντιμετώπισε εκτεταμένες διακοπές το προηγούμενο διάστημα. Η επιστροφή του γερμανικού αντιδραστήρα Emsland πριν από το οριστικό κλείσιμό του τον Απρίλιο, μαζί με μια μονάδα στη Σλοβακία, ήταν επίσης ευεργετική, σύμφωνα με την ελβετική Axpo Solutions AG.

Παράλληλα, το εργοστάσιο της Freeport LNG στο Τέξας έχει επαναλάβει τις αποστολές από δεξαμενές, ένα ορόσημο προς την πλήρη επανεκκίνηση, ενώ στη Νορβηγία, έληξε μια απρογραμμάτιστη διακοπή στο κοίτασμα Troll, ενισχύοντας τον εφοδιασμό από τον βασικό πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Οι άμεσες τιμές μειώθηκαν επίσης καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί από Τρίτη έως Παρασκευή, ενώ ήπιος καιρός προβλέπεται στη βορειοδυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννος Μπενόπουλος: «Κίνηση ματ» ετοιμάζει η Cafetex με εξαγορά στη Βρετανία

ΛΑΜΨΑ: Το νέο boutique ξενοδοχείο στη Ζαλοκώστα και οι πληρότητες σε Μεγάλη Βρεταννία- King George

ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ: Μετά την προσωρινή σύλληψη Μπατατούδη, έρχεται τετραπλό σφυρί (pics)