Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Ο ζεστός καιρός και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, μετά τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, έχουν συμβάλλει στην αισθητή αποκλιμάκωση των ανησυχιών για τα ενεργειακά αποθέματα.

Κι αυτό, εύλογα, έχει «περάσει» και στις τιμές, με τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς σ’ όλη την Ευρώπη- να περιορίζονται έως τα 29,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμένει υποτονική, κάτι που συμβάλλει στην περαιτέρω συγκράτηση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του TTF είχε εκτοξευτεί έως τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέσω των ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια του χειμώνα.

Τελικά, οι «Κασσάνδρες» δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή ύφεση και οι τιμές να αποκλιμακωθούν τάχιστα.

Παρ’ όλα αυτά, τα σημερινά επίπεδα εξακολουθούν να είναι διπλάσια των κανονικών, καθώς το 2020, για παράδειγμα, οι τιμές κυμαίνονταν πέριξ των 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Διαβάστε ακόμα

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Norman Foster: το ιερό τέρας της αρχιτεκτονικής – Το έργο του, οι Έλληνες συνεργάτες του και τα σχέδιά του για το Ελληνικό

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ