Τη χρηματοδοτική (και όχι μόνο) στήριξη των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων από το ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Όπως είπε στο 4ο Power & Gas Forum του Energypress.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σήμερα οι διασυνδέσεις είναι από Βορρά προς Νότο και από Δύση προς Ανατολή. Όμως αυτή τη στιγμή ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σοβαρό πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική. «Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει αυτές τις υποδομές στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης» είπε ο κ. Σκρέκας.

Η Ελλάδα προωθεί αυτή την περίοδο σειρά διεθνών διασυνδέσεων ενώ από πέρυσι έχει καταθέσει πρόταση για μια μεγάλη διασύνδεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω Αυστρίας. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σκρέκας ολοκληρώνεται ο διπλασιασμός δυναμικότητας στη διασύνδεση με Βουλγαρία, ενώ σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός των διασυνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο διπλασιασμός της διασύνδεσης με Ιταλία. Η ελληνική πλευρά ζητά στήριξη και για τα μεγάλα σχέδια διασυνδέσεων με την Αίγυπτο ώστε να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά στην έρημο.

Κατά τον κ. Σκρέκα «για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τις χώρες του Βορρά» λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων στις ΑΠΕ και το γεγονός πως μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι των διασυνδέσεων με Βόρεια Αφρική.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο ΥΠΕΝ, «ο μεγάλος στόχος είναι μέσα από την πράσινη μετάβαση να δημιουργήσουμε δραστηριότητες που θα έχουν μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Βιομηχανικές δραστηριότητες παραγωγής εξοπλισμού που θα είναι απαραίτητος για την πράσινη μετάβαση όπως μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης, κατασκευή ή συναρμολόγηση πάνελ, παραγωγή εξοπλισμού για την παραγωγή υδρογόνου, εξοπλισμού για την ηλεκτροκίνηση. Αυτή τη στιγμή προωθούμε και στηρίζουμε μέσα από προγράμματα που θα ανακοινωθούν όπως το Produce e-green». Ο κ. Σκρέκας κατέληξε πως «στόχος είναι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης να μας φέρει σε σημείο που θα προσθέτουμε εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Σε ερώτηση για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας του Απριλίου με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που προβλέπουν αρκετά χαμηλά τιμολόγια, ο ΥΠΕΝ υποστήριξε πως «θα το ανακοινώσει όταν έρθει η ώρα» αλλά πρόσθεσε «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι». Για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας επανέλαβε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «εργαλεία που συνδέονται με τις ΑΠΕ. Μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων μπορούν να πετύχουν και την πράσινη μετάβαση και σταθερές προβλέψιμες τιμές σε μακροχρόνια βάση». Σε ερώτηση για το αν αυτά τα εργαλεία μπορούν να καλύψουν το σύνολο της αγοράς απάντησε πως «δεν πιστεύω πως δεν θα υπάρχουν αρκετές ΑΠΕ ώστε οι επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε διμερή συμβόλαια».

Διαβάστε ακόμη

Μάσιμο Βιντόνι: Ποιος είναι ο Ιταλός «βασιλιάς της τρούφας» που μάγεψε το Ντουμπάι

Rippling: Η startup που άντλησε κεφάλαια $500 εκατ. αμέσως μετά την κατάρρευση της SVB (pics)

Mytilineos: Αυξάνει στα 36 ευρώ την τιμή στόχο η EDISON (πίνακες)