Όλοι έχουμε γευτεί ή τουλάχιστον έχουμε «συναντήσει» τα προϊόντα της στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πολύχρωμες πιπεριές που παράγει είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο καταναλωτικό κοινό.

Ο λόγος για την «Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε.», την εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Γερασίμου (του ITA Group), η οποία λειτουργεί μεγάλο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Δράμας.

Το θερμοκήπιο παράγει σε ετήσια βάση 2.500 τόνους έγχρωμες γλυκές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες), σε συμμόρφωση με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας.

Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ στο θερμοκήπιο λειτουργεί από το 2006 και μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) ισχύος 4,8 MW και θερμικής ισχύος 4,9 MW.

Ο νέος ΣΗΘΥΑ και οι επιδόσεις

Η εταιρεία, ωστόσο έχει στα σκαριά και δεύτερο σταθμό καθώς εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ βεβαίωση παραγωγού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Σ.Η.Θ.Υ.Α., με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 4.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4.8 MW στη θέση Αμπελόκηποι, της Δημοτικής Ενότητας Δράμας.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στην Αρχή τον Οκτώβριο του 2023 και η άδεια έχει διάρκεια 25 ετών (έως 10-01-2049).

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της «Θερμοκήπια Δράμας», με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση 1 Ιουλίου 2021-30 Ιουνίου 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 12.095.582 ευρώ έναντι 10.338.812 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αυξημένος κατά 16,99%, με την εταιρεία να παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά (κέρδη προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,13 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης).

Σχετικά με την πορεία το 2023 και τις μελλοντικές προοπτικές, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις «παρά τις αβεβαιότητες που οφείλονται στο μακροοικονομικό και θεσμικό περιβάλλον και τις συνέπειες τους στις εργασίες της εταιρείας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της, καθόσον από τις μέχρι τώρα ενδείξεις αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τόσο στην τρέχουσα χρήση 1/7/2022-30/6/2023 όσο και για τις επόμενες».

Περαιτέρω τονίζεται ότι «η επιχείρηση κινείται στοχευμένα για τη συνεχή βελτίωση σε τρία επίπεδα: οργανωτικό, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, οικονομικά μεγέθη. Και στα τρία αυτά επίπεδα η ανάπτυξη είναι συνεχής και επιβεβαιώνεται με τα αποτελέσματα των οικονομικών της μεγεθών και την αύξηση της πελατειακής της βάσης».

Η πρωτοποριακή επένδυση

Η Θερμοκήπια Δράμας αποτελεί μια ακόμη πρωτοποριακή επένδυση του επονομαζόμενου και «πρύτανη των ΑΠΕ», Αντώνη Γερασίμου ιδρυτή και επικεφαλής του ITA Group (Αιολική Μήλου, Θέρμη Σερρών, Μηδική Σερρών κ.α.), καθώς το θερμαινόμενο με ΣΗΘYA θερμοκήπιο, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2006.

Πρόκειται για επενδυτικό εγχείρημα που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας με ένα πρωτοποριακό συνδυασμό της ενεργειακής τεχνολογίας της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας με υαλόφρακτη θερμοκηπιακή μονάδα υψηλής τεχνολογίας 100 στρεμμάτων, η οποία είναι εγκατεστημένη παραπλεύρως του σταθμού συμπαραγωγής για την παραγωγή κηπευτικών. Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), ισχύος 4.8 MW και θερμικής ισχύος 4.9 MW, ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσεις σε θερμότητα, για την θέρμανση και αφύγρανση των 100 στρεμμάτων θερμοκηπίου, ενώ επιπλέον γίνεται καθαρισμός των καυσαερίων του φυσικού αερίου για την παραγωγή CO2 το οποίο διοχετεύεται στα φυτά του θερμοκηπίου για την αύξηση της παραγωγικότητας. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στο 3ο χιλιόμετρο της οδού Δράμας-Μικροχωρίου και η καλλιέργεια γίνεται με την μέθοδο της υδροπονίας.

Παράλληλα, υπάρχει, πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία μέσω εξελιγμένου συστήματος SCADA, για ακριβή έλεγχο του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία και αερισμό) και τον έλεγχο του ποτίσματος και της λίπανσης των φυτών με ημερήσιο προγραμματισμό. Ακόμη, επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού με ανακύκλωση, επανάχρηση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού που συλλέγεται από τη στέγη.

Η καλλιέργεια βασίζεται στη μέθοδο του βιολογικού ελέγχου των παρασίτων, όπου οι εχθροί των φυτών καταπολεμούνται με φυσικά μέσα, αποφεύγοντας την χρήση χημικών, ενώ η γονιμοποίηση γίνεται με μέλισσες.

Το τελικό προϊόν έχει πιστοποίηση «Health Safety Products» λόγω του απόλυτου ελέγχου των θρεπτικών συστατικών και της περιεκτικότητας κάθε στοιχείου σε συμμόρφωση με τις αυστηρότερες απαιτήσεις της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Μασούτης: Επενδύσεις 22 εκατ. το 2024 για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις

Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): «Ανησυχώ γιατί η κατάσταση μου θυμίζει τη δεκαετία του ’70»

Το σχέδιο του ΚΜ με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πίκρα και το ξύδι (εδώ θα μείνει!), αύριο τα σπουδαία στο ΚΥΣΕΑ, ο τραπεζίτης και ο Επστάιν 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ