Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ή να προστατεύσει τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών της από κινέζους ανταγωνιστές χαμηλού κόστους, δήλωσε το αφεντικό της TotalEnergies SE, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Οι κινεζικές εταιρείες όπως η Goldwind Science and Technology Co. Ltd. μπορούν να προσφέρουν τουρμπίνες περίπου 35% φθηνότερες από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Τέτοιες «προσφορές» θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια βιομηχανία που παλεύει με τον πληθωρισμό κόστους, αλλά δυνητικά υπονομεύουν τη βιομηχανία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης.

«Υπάρχει μια επιλογή να κάνουμε συλλογικά, να ξέρουμε αν δίνουμε προτεραιότητα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ή αν δίνουμε προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», είπε ο Pouyanne στο ετήσιο συνέδριο της SER, της γαλλικής ομάδας λόμπι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έγινε χθες Τρίτη, στο Παρίσι.

Η TotalEnergies έλαβε μέρος σε ένα κινεζικό υπεράκτιο αιολικό έργο για τη μελέτη της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε ο Pouyanne, και έμαθε ότι ο όμιλος κατασκευής τουρμπινών Mingyang «έχει κόστος που ξεπερνά τον ανταγωνισμό».

Εάν η Ευρώπη επιλέξει να μην θωρακίσει την αιολική της βιομηχανία από τον ανταγωνισμό, οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στον τομέα όπως ακριβώς έκαναν και στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είπε ότι ήταν απαραίτητα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των αλυσίδων εφοδιασμού στο εσωτερικό, εν μέσω ισχυρισμών ότι η Κίνα πλημμυρίζει εκτός όρων ανταγωνισμού την αγορά με φθηνά οχήματα.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα πακέτο μέτρων προκειμένου να βοηθήσει τον προβληματικό τομέα αιολικής ενέργειας, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έβαλαν φρένο στα έργα.

Διαβάστε ακόμη

«POS παντού»: Από 29 Σεπτεμβρίου το «μπαλάκι» στις επιχειρήσεις (pic)

Τράπεζες: Τα «κόκκινα» δάνεια του 5ου πυλώνα – Σανίδα… σωτηρίας ο νέος «Ηρακλής»

Πρωταγωνιστής η καθαρή ενέργεια με ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας το οκτάμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ