Διπλό ρεκόρ πετυχαίνει φέτος ο κλάδος της πληροφορικής στο μέτωπο των εξαγορών, τόσο στον αριθμό των εταιρειών –ή των πλειοψηφικών ποσοστών επί του συνόλου των μετοχών τους- που αλλάζουν χέρια, όσο και στο επίπεδο της συνολικής αξίας των deals που υπογράφονται.

Τα τελευταία 24ωρα μόνο, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις για 3 τουλάχιστον ομίλους που ανέβασαν τα deals για τους πρώτους 8,5 μήνες του 2022 στα 15, με το εναπομείναν χρονικό περιθώριο των υπόλοιπων 3,5 μηνών να δίνει θεωρητικά και πρακτικά την δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση τους.

Την ίδια ώρα, επενδύονται κεφάλαια που ξεκινούν από αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εξαγορά και φθάνουν μέχρι μερικές… δεκάδες εκατομμυρίων!

Και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται -από το 2020- ο νέος κύκλος συγκέντρωσης του κλάδου της πληροφορικής κάτω από την «ομπρέλα» ισχυρών «παικτών», οι οποίοι επενδύουν είτε σε νέα πεδία δραστηριοτήτων, είτε επεκτείνονται στα υπάρχοντα…

Oι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης, η μεγάλη αύξηση σε έσοδα και κέρδη, όσο και οι προοπτικές 5ετίας λόγω του όγκου των ψηφιακών έργων ως το 2026 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -και ίσως όχι μόνο έως τότε- δημιουργούν άλλωστε, την ανάγκη για την συγκέντρωση σε ισχυρότερα σχήματα, σε συνάρτηση με τις ελλείψεις του κλάδου της πληροφορικής σε εξειδικευμένο προσωπικό. (σ.σ. Ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός ότι μόνο ο όμιλος Quest, διατηρεί ανεκτέλεστο έργων 460 εκατ. ευρώ, όπως ανάφερε πρόσφατα το newmoney, με αιχμή του δόρατος του την Uni Systems…).

Η εισηγμένη Epsilon Net ανακοίνωσε (13/9) 3 νέες επενδύσεις της σε επιχειρήσεις με εξειδίκευση στον τομέα των συστημάτων τεχνολογίας για το δυναμικό τομέα του τουρισμού.

Η μητρική εταιρία του Ομίλου που διοικείται από τον Ιωάννη Μίχο εξαγόρασε και απέκτησε:

– Το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρίας Hotel Availabilities Ltd έναντι του ποσού των 98.000 ευρώ.

– Το 55% της ελληνικής BookOnlineNow IKE αντί 220.000 ευρώ και…

– Το 55% της κυπριακής HotelonCloud Ltd, στρατηγικού διανομέα της BookOnlineNow στο εξωτερικό, με αντίτιμο 180.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι –όπως είχε γράψει το newmoney- προχωράει η υπόθεση εξαγοράς της Byte Computer -μετά από το «ναι» της οικογένειας του Σπύρου Βυζάντιου και άλλων μετόχων της- από την Ideal Holdings.

Η επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της τελευταίας ανέφερε την περασμένη Δευτέρα (12/9) ότι οι Δηλώσεις Αποδοχής που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης από την Ideal Holdings υπερέβησαν το ποσοστό του 70% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Byte, κάτι που αποτελούσε εξ αρχής και τον βασικό στόχο…

Λίγες ημέρες πριν (5/9), επίσης, η Performance Technologies εξαγόρασε το 60% της Adaptera με τίμημα 1,8 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη και για το 40% που διατηρεί ο ιδρυτής της εταιρίας σε βάθος χρόνου.

Το χρηματιστηριακό μέλλον της Byte

Πριν από το νέο σερί των ημερών αυτών καταγράφηκαν άλλα 10 deals, με την Epsilon Net να ανάγεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή και την Ideal Holdings να τρέχει τις διαδικασίες για την συναλλαγή –ρεκόρ σε μέγεθος, καθώς η αποτίμηση της υπό εξαγορά Byte Computer υπολογίσθηκε στην βάση των 60 εκατ. ευρώ. Με πρόθεση μάλιστα να αποκτηθεί τελικά ποσοστό άνω του 90% από την Ideal Holdings και να ζητηθεί η διαγραφή της Byte από το ΧΑ, όπως έχει εξηγήσει ο πρόεδρος Δ.Σ. της πρώτης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Το… χρηματιστηριακό μέλλον της Byte Computer θα κριθεί προσεχώς, αφού η Περίοδος Αποδοχής εκπνέει στις 19/9 και δυο ημέρα αργότερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ποσοστό άνω του 90%, η διοίκηση της Ideal Holdings σκοπεύει να ενεργοποιήσει και ένα plan B –όπως έχει δηλωθεί- στην προσπάθεια της να επιτύχει τον τελικό στόχο της και ακολούθως να κινηθεί για νέες εξαγορές εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής για την προσάρτηση τους στο «άρμα» της και τη δημιουργία ενός ισχυρότερου τεχνολογικού ομίλου…

Νωρίτερα, λοιπόν, η μεν Epsilon Net πρόσθεσε στο ενεργητικό της άλλες 3 συμφωνίες από την αρχή του 2022, για τo 100% της CSA αντί 2,73 εκατ. ευρώ , το 51% της Digital4U αντί 500.000 ευρώ και το 60% της Taxheaven αντί 1.680.000 ευρώ, φθάνοντας συνολικά, ως τώρα, στις 6 εξαγορές μέσα στην χρονιά.

Η δε Ideal Holdings πριν κινηθεί για την Byte, ολοκλήρωσε την εξαγορά της εξειδικευμένης στον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας Netbull, μέσω της θυγατρικής της Adacom/Cyber Security), καταβάλλοντας 6,3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ίδια και τραπεζικό δανεισμό.

Επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στο φετινό επενδυτικό «κρεσέντο» των βασικών «παικτών» της πληροφορικής σε Ελλάδα και εξωτερικό ενεργοποιηθήκαν ακόμα οι Entersoft με 2 εξαγορές (το 100% της Log On αντί 1,3 εκατ. ευρώ και το 75% της BIT Software Romania αντί 3 εκατ. ευρώ), η SoftOne με 3 (το 100% της Regate, το 100% της Impact και το 61,73% της cosmoONE), ενώ, η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από πέρσι Real Consulting έκανε δικό της το 60% της γερμανικής Cloudideas με ποσό 741.000 ευρώ.

Ο διψήφιος αριθμός εξαγορών συμπληρώθηκε, ήδη, με το… παραπάνω φέτος για την εγχώρια αγορά της πληροφορικής με τον αριθμό των deals να ανεβαίνει συνεχώς και να μην υπάρχει πρόβλεψη για το που θα σταματήσει μέχρι την λήξη του έτους.

Aθόρυβα, μα και δημιουργικά οι ισχυροί «παίκτες» του κλάδου επενδύουν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ –για την επέκταση τους σε Ελλάδα και εξωτερικό- χωρίς «stop», ενισχύοντας την πρόσβαση τους σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, σε νέους τομείς, σε μεγαλύτερο target group πελατών, σε ομάδες στελεχών υψηλής κατάρτισης και αναζητώντας συνέργειες και συνεργασίες…

Τα deals, χωρίς να υπολογισθεί η συναλλαγή για την Byte (η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί) και οι εξαγορές της SoftOne του ομίλου Olympia (πέρσι το φθινόπωρο η κοινοπραξία Franck Cohen-Μάρκου Βερέμη απέκτησε ποσοστό 45%) που δεν ανακοίνωσε τα τιμήματα, αγγίζουν τα 18,5 εκατ. ευρώ, αν και γίνεται αντιληπτό ότι στην πραγματικότητα το συνολικό ποσό των επενδύσεων του 2022 είναι πολύ μεγαλύτερο!

Σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών βρίσκονται άλλοι 3 δυνατοί «παίκτες», οι Uni Systems (όμιλος Quest), Space Hellas και Profile Software.

Tον Iανουάριο του 2021 Space Hellas και Epsilon Net συνεπένδυσαν στην εξαγορά της ιστορικής SingularLogic με το υψηλότερο ως τώρα ποσό των 18+ εκατ. ευρώ, αλλά κατά τα φαινόμενα το ρεκόρ καταρρίπτεται από την συναλλαγή για την Byte Computer…

Διαβάστε ακόμη:

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος 

Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων 

Ένα «βασιλικό» project άνω των 25 εκατ. ευρώ στην Κύθνο (pics)