Από το ίντερνετ στο μετρό της Αθήνας, ξεκινώντας πιλοτικά από τον σταθμό του Αλίμου και το Ελληνικό με τις αντίστοιχες σήραγγες μέχρι την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου υποδομών όπου θα αποτυπώνεται η κατάσταση των οπτικών δικτύων της χώρας, το 2023 φέρνει εντατικοποίηση των επενδύσεων στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, τον κλάδο που ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει στη συνέντευξή του στο newmoney.gr ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για τη νέα χρονιά «θα είναι καθοριστικής σημασίας, οι επενδύσεις στα ασύρματα δίκτυα που έρχονται σαφώς πιο επιθετικά από τον κλάδο. Το 2023 είναι σημαντικό γιατί συμβαδίζει με την υλοποίηση των επενδύσεων και την σταδιακή εναρμόνιση της ελληνικής πραγματικότητας με το διεθνές περιβάλλον, πέρα από τις εξαγγελίες».

Όπως προκύπτει μάλιστα και στα τελευταία στοιχεία του κλάδου από την ΕΕΚΤ (Δεκέμβριος 2022), ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καταλαμβάνει τη 2η θέση στην κούρσα των εγχώριων επενδύσεων μετά τον κλάδο των κατασκευών που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 13,9 δισ. ευρώ.

«Μιλάμε τώρα για μία εκλογική χρονιά και το βασικό συμπέρασμα για τη χώρα στα ψηφιακά ζητήματα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνολικά μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις επόμενες τρείς δεκαετίες. Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει μία πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση στα πράγματα και επηρεάζει τα πάντα, δεδομένου ότι αλλάζει η τεχνολογική βάση, όπου λειτουργεί η οικονομία.

Ειδικά η ψηφιακή οικονομία επηρεάζει οριζόντια όλους τους τομείς, με ψηφιακά συνοδά έργα, γιατί οι δύο μετασχηματισμοί γίνονται παράλληλα. Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα όπου η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται σε αυτή τη συγκυρία σε εθνικό επίπεδο- λόγω της υπερδεκαετούς κρίσης που περάσαμε και βλέπουμε ακόμη τις επιπτώσεις- επιβάλλει πολύ έντονα μία μακροχρόνια στρατηγική.

Τα δίκτυα επικοινωνιών και οι υπηρεσίες, όπως φάνηκε από την κρίση του κορωνοϊου και την οικονομική κρίση, ήταν η ραχοκοκαλιά όπoυ χτίστηκε η αντοχή της οικονομίας και η δυνατότητα λειτουργίας της ακόμη και στην περίοδο lockdown, όπου η οικονομική δραστηριότητα στηρίχθηκε στην εργασία από απόσταση κι επίσης τις υπηρεσίες από απόσταση για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τη διαχείριση της λειτουργίας τους, τη διαχείριση των επιχειρηματιών τους στόλων κ.ο.κ..

Την ίδια περίοδο, το χαρακτηριστικό στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών ήταν η αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα 5ης γενιάς με την πρώτη φάση επενδύσεων στα δίκτυα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά γιατί τώρα η χώρα μας είναι στην πρώτη 10άδα σε ένταση και ποιότητα υπηρεσιών πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως μεταξύ 33ης -34ης θέση (στοιχεία OOKLA)».

Eπίσης, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι το οτιδήποτε υλοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, είτε έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση, είτε με την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους, έχει επίκεντρο τη χρήση κινητών συσκευών- “mobile first”.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚΤ καταγράφεται έκρηξη του όγκου δεδομένων στα 8,7 Gigabytes ανά ενεργό συνδρομητή για το γ’ τρίμηνο του 2022, νούμερο που έχει υπερτετραπλασιαστεί την τελευταία τριετία. Στο τέλος του 2019, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 2 Gigabytes, για να φτάσει στο τέλος του 2020 στα 3,4 Gigabytes. «Μιλάμε για μία εκθετική αύξηση και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η τάση είναι τα πάντα να γίνονται μέσα από το κινητό και είναι έκδηλη η ανάγκη για χρήση των ασύρματων επικοινωνιών είτε για εταιρική χρήση, είτε για κατανάλωση περιεχομένου για ψυχαγωγία και εκπαίδευση».

Η ΕΕΚΤ έχει καταγράψει τις κλαδικές προκλήσεις του 2023 για την ελληνική αγορά «σε μία συγκυρία όπου εκτιμάται ότι τα δίκτυα 5ης γενιάς θα είναι την επόμενη 5ετία η βάση της ασύρματης διασύνδεσης για όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ακόμη και η δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας 5G εν πτήσει στα αεροσκάφη που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη με τις προκλήσεις για τη χώρα μας φέτος περιλαμβάνονται ζητήματα σε σχέση με την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, την επανεξέταση πολιτικών φορολόγησης «σε αναπτυξιακή βάση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η εναρμόνιση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η αξιοποίηση επενδυτικών εργαλείων και υιοθέτηση κινήτρων, η βελτίωση των διαδικασιών ψηφιακών πρωτοβουλιών κ.ο.κ..

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα που χρειάζονται για να κάνουμε το ψηφιακό άλμα σαν χώρα βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Για ένα διαχρονικό πρόβλημα που υπήρχε στο κομμάτι της αδειοδότησης των επενδύσεων (μπορεί να μας έπαιρνε ακόμη και δύο χρόνια να αδειοδοτήσουμε), τώρα, είμαστε σε μία φάση όπου έχουν λυθεί εκκρεμότητες, είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες και μπορεί να ολοκληρώνονται σε κάποιους μήνες, κάτω του ενός έτους.

Ωστόσο στις περιπτώσεις όπου δεν χρειάζονται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ο άμεσος, πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι για μέσα 4 μήνες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα επίσης έχει να κάνει με την ηλεκτροδότηση του δικτύου. Η ηλεκτροδότηση μίας καμπίνας ή ενός σταθμού βάσης απαιτεί ένα διάστημα 6- 8 μηνών και χρειάζεται να μειωθεί στους 2 μήνες ώστε να υπάρχει μία συνέπεια με τους απαιτούμενους επενδυτικούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ αναζητούνται οι τρόποι ώστε αυτό να γίνει πράξει από το 2023- 2024 και μετά».

Σε αυτή τη φάση πάντως και μέσα στο 2023, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος, προχωρούν κρίσιμες υποδομές που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων αρκετό καιρό τώρα, αποτελώντας μάλλον και λάθη του παρελθόντος: «Για παράδειγμα στο μετρό της Αθήνας αρχίζουμε να έχουμε κάλυψη, ξεκινώντας από τον πρώτο σταθμό με τις σήραγγες στον Άλιμο και το Ελληνικό, η οποία μήνα με το μήνα θα επεκτείνεται προς το κέντρο και την υπόλοιπη υποδομή».

Οι επιβάτες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, έως τον Ιούνιο, να έχουν ισχυρό σήμα τηλεφωνίας και γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ, ενώ η συνολική κάλυψη του δικτύου του μετρό θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5- 3 χρόνια. «Θεωρούμε ότι δε θα έχουμε το ίδιο θέμα στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ήδη γίνει συναντήσεις και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία συμβάσεων που θα επιτρέψουν στους παρόχους να αναπτύξουν τα δίκτυα νωρίτερα, πριν μπει σε λειτουργία το 2024. Προχωρά τώρα η πιλοτική φάση στην Αθήνα ώστε να έχει γίνει η προεργασία και για τη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει ο κ. Στεφανόπουλος.

Επιπλέον, με στόχο τη γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων σε δίκτυα 5G και οπτικές ίνες έχει γίνει η προεργασία με το υπουργείο και από το Φεβρουάριο, σταδιακά, θα μπει σε εφαρμογή στις πρώτες Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας (ξεκινώντας από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη ή Αθήνα) ένα πληροφοριακό σύστημα για τα δικαιώματα διέλευσης στο κομμάτι των οπτικών ινών:

«Θα υπάρξει υπερδιπλάσια κατασκευαστική δραστηριότητα και αυτό το σύστημα θα είναι καθοριστικό ώστε να υπάρχει μία ψηφιακή διαδικασία σχεδιασμού, εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων επενδύσεων. Θα διευκολύνει τους δήμους στον ευρύτερο προγραμματισμό των έργων σε κάθε περιοχή και τους ίδιους τους παρόχους θα τους βοηθήσει και στη μείωση των βλαβών από τρίτους. Υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση καταγράφονται 10 βλάβες την ημέρα σε δίκτυα από συνεργεία τρίτων».

Μία ακόμη εξέλιξη, αργότερα μέσα στο 2023 έχει να κάνει με τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου υποδομών όπου θα αποτυπώνεται η κατάσταση των οπτικών δικτύων της χώρας και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο προς το τέλος της χρονιάς για το σύνολο των εγκαταστημένων τηλεπικοινωνιακών δικτυακών υποδομών της χώρας.

Προς το τέλος του 2023- αρχές 2024, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος, τοποθετείται και η δημιουργία του μητρώου των υπογειοποιημένων δικτύων της χώρας (ηλεκτρισμός, ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, οπτικά δίκτυα που είναι τα πιο ρηχά) ώστε να προχωρήσει ο πιο γρήγορος σχεδιασμός στις αστικές υποδομές ώστε να προχωρήσει.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές δράσεις που θα φέρουν τη χώρα έως το 2025 πιο ψηλά, ώστε να γίνει το απαραίτητο ποιοτικό άλμα. Σε σχέση με την προεκλογική περίοδο και τις καθυστερήσεις που μπορεί να συνεπάγεται διαχρονικά το διάστημα προ των εκλογών, η διαβούλευση και η προεργασία έχει ήδη γίνει, επομένως θεωρούμε ότι δε θα χρειαστεί να πάμε πιο πίσω χρονικά.

Στην εποχή που η λογική του mobile first γίνεται πλέον mobile everything, οι υποδομές σε ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων σε κινητή και σταθερή αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με τεχνολογίες που υποστηρίζουν σχεδόν κάθε κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα, αποτελούν συνδιαμορφωτή στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, καθορίζοντας το ψηφιακό μέλλον της».

Διαβάστε ακόμη

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά – Ποιοι πολιτικοί θα δώσουν το «παρών»

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Τί συνέβη όταν 1.250 φιάλες Μαυροδάφνης παλαίωσαν για 3 χρόνια σε αμφορείς, σε δεξαμενές νερού και στο βυθό της θάλασσας στην Κεφαλλονιά – Μία κορυφαία οινική εμπειρία