Η παγκόσμια στροφή προς ένα «πράσινο» οικονομικό μοντέλο αλλάζει δραστικά και το επιχειρηματικό σκηνικό και φέρνει στο προσκήνιο κλάδους και εταιρείες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και οι αναλυτές ανά τον κόσμο ερευνούν τα χαρακτηριστικά του «πράσινου κύματος» με σκοπό να εντοπίσουν τις εταιρείες που θα κερδίσουν το σύστημα.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που ειδικεύονται σε επενδύσεις οι οποίες καλύπτουν τα κριτήρια ESG ( Περιβάλλον – Κοινωνική Ευθύνη – Εταιρική Διακυβέρνηση (Environmental, Social and corporate Govenrance Criteria) είχαν εισροές περίπου 340 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσια από ότι όλα τα υπόλοιπα μαζί.

Το «έξυπνο χρήμα» σπεύδει να τοποθετηθεί με βάση τις αλλαγές που θα φέρει η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η προσοχή στρέφεται στην Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει το πιο αυστηρό χρονικό πλαίσιο προσαρμογής, με στόχο το 2050 να είναι η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος, κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό ισοζύγιο αερίων καυσαερίου θα είναι μηδενικό.

Μετά την εκλογή Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επανέρχονται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, την οποία είχε αποκηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ισοζύγιο άνθρακα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ εκπομπών αλλά και δέσμευσης αερίων θερμοκηπίου, καθώς η μάχη δίνεται σε δύο μέτωπα: Αφενός στην μείωση των ρύπων και επομένως των δραστηριοτήτων που έχουν μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, αλλά και στην ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης αερίων θερμοκηπίου (κυρίως διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών, αλλά και μεθάνιο και νιτρικό οξείδιο που προκύπτει από την παραγωγή άνθρακα, την γεωργία και την κτηνοτροφία).

Οι τεχνολογίες υδρογόνου και δέσμευσης του άνθρακα είναι ακόμα στο νηπιακό στάδιο, αλλά είναι το μέλλον, αφού όλα τα κλιματικά σενάρια που οδηγούν σε αποφυγή της θέρμανσης του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου προϋποθέτουν -πέραν των περικοπών στις εκπομπές- τεχνολογίες που αφαιρούν άνθρακα από το περιβάλλον, το δεσμεύουν και το αποθηκεύουν.

Ο ενδιάμεσος στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι το 2030 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να είναι 55% από ότι ήταν το 1990.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης ρύπων και εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής από τη βιομηχανία, καθώς και νέα όρια και προδιαγραφές για τις μεταφορές και τα κτίρια, που θα αποφασίζονται με οδηγίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά οι αποφάσεις για υλοποίηση των στόχων θα λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, υπό την επίβλεψη της Κομισιόν. Επίσης, αυστηρότεροι κανόνες για την αποψίλωση των δασών και κίνητρα για αναδάσωση, αλλά και αυστηρότεροι κανόνες για εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα και πρόστιμα για τις βιομηχανίες παραβάτες.

Το 30% από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφορά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με ανάλυση της Exane Solutions, οι ευνοημένοι της μετάβασης θα είναι:

  • Ενεργειακές εταιρείες, βαριά βιομηχανία, και αυτοκινητοβιομηχανία που θα υιοθετήσουν την πιο αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης των εκπομπών ρύπων.
  • Εταιρείες που θα προσαρμοστούν ταχύτερα στους νέους κανονισμούς και θα πετύχουν τους στόχους, καθώς και εταιρείες που θα επωφεληθούν από την αυξημένη χρηματοδότηση για ανακαινίσεις κτιρίων, «πράσινες» μεταφορές αλλά και εταιρείες που προάγουν τις τεχνολογίες αποανθρακοποίησης, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο και τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Οι περικοπές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα φτάσουν το 1,5 γιγατόνους (1,5 δισ. μετρικών τόνων) από το 2015 έως το 2030, κατανεμημένες ως εξής:

-0,7 gt στην ενέργεια (κλείσιμο άνθρακα, ανάπτυξη ηλιακών και αιολικών πάρκων), -0,7 γτ από ανακαίνιση κτιρίων, -0,2 γτ στη βιομηχανία με νέες μεθόδους παραγωγής, -0,2γτ στην γεωργία και τη διαχείριση αποβλήτων και 0,1 από τις μεταφορές (ανανεώσιμα καύσιμα και ηλεκτροκίνηση).

Μετοχές που ευνοούνται μέχρι το 2030:

  • Εταιρείες υποδομών με καλή διαχείριση ανθρακικού αποτυπώματος
  • Εξοπλισμός ηλιακής και αιολικής ενέργειες
  • Διεθνείς εταιρείες που ηγούνται της ενεργειακής μετάβασης
  • Κατασκευαστικές που ειδικεύονται στην ενεργειακή μετατροπή κτιρίων
  • Σιδηρόδρομοι και ηλεκτροκίνηση
  • Συσκευασία χωρίς πλαστικό

Μετά το 2030 και μέχρι το 2050 η έμφαση δίνεται στις τεχνολογίες υδρογόνου και στις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, καθώς και στις νέες μεθόδους παραγωγής στη γεωργία.

Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές το 2-050 απαιτεί μείωση 2 γιγατόνων ρύπων σε δραστηριότητες που δύσκολα μπορούν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα.

-0,7 γτ στην ενέργεια (ηλεκτροκίνηση, υδρογόνο, βιοκαύσιμα), -0,5 γρ στη βιομηχανία (καύσιμο υδρογόνο), -0,5 στη γεωργία και τη διαχείριση αποβλήτων,. -.0,3 γτ από χρήση καύσιμου υδρογόνου για παραγωγή ενέργειας, -0,2 στα κτίρια (χρήση υδρογόνου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μετοχές που ωφελούνται

  • Τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα
  • Εταιρείες τεχνολογίες που πρωτοπορούν στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας
  • Διατροφή (βιολογική διατροφή, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον, λιγότερη κατανάλωση ζώων, εναλλακτικό κρέας)
  • Αναδάσωση
  • Βιοκαύσιμα

Διαβάστε ακόμη 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα «κουπόνια» των επιχειρήσεων 

Smart shipping: Η ναυτιλία στη νέα εποχή 

Docandu: Οι συμφωνίες με Boehringer Ingelheim, ΕΛΙΤΟΥΡ και η είσοδος στον τουρισμό