Στην περίοδο της κρίσης η οικογένεια Χριστοδούλου μέσα απ’ το CHB Group που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία φρέσκων φρούτων κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα ρίχνοντας το βάρος της τόσο στις εξαγωγές, αλλά και μπαίνοντας στη λιανική λανσάροντας τα ομώνυμα προϊόντα χυμών.  Το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών μάλιστα δημιουργούσε τις βάσεις για περαιτέρω επέκταση παρά το ρίσκο των απαιτούμενων γι’ αυτό δανειακών χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα ο Όμιλος CHB  να αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο όμιλο επεξεργασίας φρούτων στην Ελλάδα.

Ωστόσο μπροστά στις «ασύμμετρες απειλές» που συνιστούν αφενός η πανδημία, αφετέρου ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και το μεγάλο κύμα των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.

Η ΒΙΤΟΜ, η μεγαλύτερη εκ των εταιρειών του ομίλου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ενώ η Αφοί Ν. Χριστοδούλου ΑΕ με έδρα την Αργολίδα απ’ όπου ξεκίνησε και η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας έχει επιδείξει σταθερότητα.

«Η ευκαιρία και η πρόκληση είναι να αναθεωρήσεις, να εντοπίσεις έγκαιρα τα προβλήματα σου και να προχωρήσεις», έλεγε πρόσφατα στο newmoney ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου CHB, κ. Νίκος Χριστοδούλου (σσ. στη φωτ. όρθιος δεύτερος από δεξιά) υπογραμμίζοντας το δυσχερές πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, μεταφορών αλλά και των υλικών συσκευασίας με δεδομένο ότι σχεδόν έχει διπλασιαστεί η τιμή για τα τενεκεδάκια της κομπόστας…

«Ευτυχώς καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το επενδυτικό πλάνο που ‘τρέξαμε’ τα τελευταία επτά χρόνια. Τώρα θα ήταν αρκετά δύσκολα», παραδέχεται ο ίδιος προσδιορίζοντας τις συνολικές επενδύσεις που έγιναν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Στους πρωταρχικούς στόχους της ΒΙΤΟΜ παραμένει η διείσδυση σε νέες αγορές για προϊόντα χυμών, «πουρέδων» και κομπόστας, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς των χυμών με το brand «Οικογένεια Χριστοδούλου». Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που η εταιρεία δημοσιοποίησε πρόσφατα ο κύκλος εργασιών στη χρήση 1η Ιουλίου 2020 – 30 Ιουνίου 2021 αυξήθηκε οριακά στα 25,978 εκατ. ευρώ, από 25,431 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Εν τούτοις τα μικτά κέρδη περιορίστηκαν στα 4,94 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων στα 27.000 ευρώ (από 76.000 ευρώ ένα χρόνο πριν).

Στην έκθεση του, ο Ανεξάρτητος Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής εφιστούσε την προσοχή σε μία σημείωση επί των οικονομικών καταστάσεων, όπου περιγράφεται ότι, κατά την 30.6.2021, οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά περίπου €3,86 εκατ. (αρνητικό κεφάλαιο κίνησης). Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη σημείωση, το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη, προβεί σε διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες προκειμένου μέρος των δανείων σε κεφάλαιο κίνησης να μετατραπεί σε μακροχρόνιας λήξης. «Με την επίτευξη της διαπραγμάτευσης αυτής αναμένεται να επέλθει θετικό κεφάλαιο κίνησης στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εμφανίζει στις οικονομικές καταστάσεις βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανείων 1 εκατ. ευρώ περίπου και μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 3,57 εκατ. ευρώ.

Το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 2,57 εκατ. ευρώ και το σύνολο καθαρής θέσης φθάνει τα 6,49 εκατ. ευρώ

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Αφοί Ν. Χριστοδούλου ΑΕ είχε μικρή μείωση 4,6% του κύκλου εργασιών της, στα 12,388 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά, μετά τις οριακές ζημιές που είχε παρουσιάσει πέρυσι, με τα κέρδη μετά τους φόρους να είναι σχεδόν 189 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία βαρύνεται με βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις περίπου 8 εκατ. ευρώ και με μακροπρόθεσμες 3,85 εκατ. ευρώ.

Το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 5,51 εκατ. ευρώ και το σύνολο της καθαρής θέσης στις 30 Ιουνίου 2021 ήταν 9,12 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος

Ο Όμιλος ξεκίνησε την επεξεργασία φρούτων στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σήμερα, στα δύο ιδιόκτητα εργοστάσια που διαθέτει, τη ΒΙΤΟΜ Α.Β.Ε.Ε. στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και την Αφοί Ν. Χριστοδούλου Α.Ε. στο Ναύπλιο, επεξεργάζεται περισσότερους από 150.000 τόνους ελληνικών φρούτων ετησίως.

Για τις φετινές επιδόσεις του ομίλου ο κ. Χριστοδούλου εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για φέτος. Είμαστε ακόμα στη φάση του δεσίματος του καρπού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει στην επέκταση των εξαγωγών με την Αφρική, τη Λατ. Αμερική και την Ασία να αποτελούν σήμερα τους βασικούς προορισμούς των προϊόντων του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, αυτή, όπως έλεγε ο κ. Χριστοδούλου, αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των πωλήσεων. «Η προσπάθεια στη λιανική πάει καλά. Επίσης έχουμε μία καλή παρουσία στη λεγόμενη “κρύα αγορά” (σ.σ. εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.α.) αλλά γενικώς το πράγμα θέλει το χρόνο του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Taxisnet: 80.000 ζευγάρια αναζητούν… κλειδάριθμο – Περιθώριο 2 μηνών

Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft): Γιατί απ’ το καλοκαίρι περιμένει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης

Μιχάλης Σκουλικίδης: Η Ελλάδα δικαίως θεωρείται ο παράδεισος του yachting