Την ώρα που η ενεργειακή αγορά βιώνει μια κοσμογονία αλλαγών και η απανθρακοποίηση οδηγεί την επενδυτική κούρσα όλου του κλάδου, το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας λειτουργεί σαν βαρίδι στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Τις δυσκολίες περιέγραψε μιλώντας στο 4ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κώστας Ξιφαράς. 

Όπως είπε, ο διαγωνισμός είναι παγωμένος από το ΤΑΙΠΕΔ και έχει μετατεθεί για το τελευταίο τρίμηνο. «Αν και η ΔΕΠΑ έχει την υποστήριξη των μετόχων της (σ.σ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ) στις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο, είναι φανερό ότι χωρίς την ιδιωτικοποίηση θα είμασταν πιο τολμηροί».

Ο κ. Ξηφαράς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι οι εξελίξεις τρέχουν και φέρνουν δομικές αλλαγές και η εταιρεία δεν μπορεί να περιμένει για τις επόμενες κινήσεις.

«Όταν όλος ο ανταγωνισμός πουλάει ηλεκτρισμό, αέριο, ηλεκτροκίνηση δεν μπορείς να είσαι μόνο χονδρέμπορος» ανέφερε.

Η ΔΕΠΑ πάντως έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες τους τελευταίους μήνες όπως είναι η απόκτηση άδειας εμπορίας ηλεκτρισμού ισχύος 500 MW, οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στις ΑΠΕ αλλά και σε εναλλακτικές πηγές όπως το υδρογόνο ενώ όπως αναφέρθηκε χθες ετοιμάζεται να μπει και στα διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPΑ’s).

H ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Ξηφαρά  έχει δείξει ισχυρά αντανακλαστικά καθώς ενώ είχε χάσει σοβαρά μερίδια αγοράς το 2019 κατάφερε πέρσι να σταθεροποιήσει τη θέση της και πλέον λόγω και της θετικής διεθνούς συγκυρίας στο φυσικό αέριο, φέτος τα μερίδιά της έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Yπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας έχει μπει στο πάγο, καθώς η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εμφανίζεται άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δικαστική διένεξη με τη λιπασματοβιομηχανία των ELFE.

Το τελευταίο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επαναξιολογήσει τις εξελίξεις των οικονομικών διαφορών μεταξύ της ΔΕΠΑ και των ELFE και, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας ιδιωτικοποίησης-φιάσκο, και έδωσε εντολή για τη μετάθεση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ούτε όμως από την πλευρά των υποψηφίων φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος για να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες της αβεβαιότητας που εγκυμονεί η δικαστική απόφαση.

Διαβάστε ακόμη:

Δύο χρόνια μετά: Σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές, αισιοδοξία Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Μάρι Δασκαλαντωνάκη (Grecotel): Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό

Έρχονται και τα… θαλασσινά «σφυριά»: Γιοτ και καταμαράν σε πλειστηριασμούς