Στην αποστολή και το ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, απαντώντας έμμεσα και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, αναφέρθηκε κατά την γενική συνέλευση των μετοχών ΕΥΑΘ, η επικεφαλής της εταιρείας κ. Ράνια Αικατερινάρη.

Όπως είπε, η ΕΣΥΠ  λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον,  με σκοπό να ενισχύει την εταιρική αξία, να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των θυγατρικών της, χάριν του Ελληνικού Δημοσίου που είναι ο μοναδικός της μέτοχος και του κοινωνικού συνόλου που τελικά ωφελείται.

Με την νέα απόφαση του Δ’  Τμήματος του δικαστηρίου κρίθηκε ότι  η μεταβίβαση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, στην “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», είναι αντισυνταγματική και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμπει για οριστική κρίση στην Ολομέλεια. Ευθυγραμμίζεται δηλαδή πλήρως με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ (2014) με την οποία ακυρώθηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Η κ. Αικατερινάρη αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσίασαν οι κρατικές επιχειρήσεις στην πρόσφατη πανδημία, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς. «Η διαχείριση της πανδημίας έγινε  αφορμή για να αποδειχθεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα».

Όπως σημείωσε, οι πρωτόγνωρες και μοναδικές συνθήκες, αποδεικνύουν ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις άντεξαν και συνέχισαν να παρέχουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια του lock-down, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

«Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε με το σχέδιο του εκσυγχρονισμού, που στοχεύει στην ενίσχυση των δικτύων, τη βελτίωση των υπηρεσιών, όπως και στην καλύτερη διαχείριση των πόρων…» σημείωσε η επικεφαλής της ΕΣΥΠ.

Ειδικά για τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφερε ότι  η αειφορία είναι προτεραιότητα και η κυκλική οικονομία ορίζει τις κατευθύνσεις για το πως πρέπει να γίνεται η καλύτερη διαχείριση του νερού και των λυμάτων. Για παράδειγμα, οι διαφαινόμενες συνέργειες υποδομών νερού, ενέργειας και αγροτικής παραγωγής  μπορούν να διασφαλίσουν συνεχή οικονομική ανάπτυξη για την χώρα χωρίς την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης υδάτινων και άλλων περιβαντολλογικών πόρων.

Επιπλέον, η πρόοδος της επιστήμης και ειδικότερα η 4η Βιομηχανική Επανάσταση των ψηφιακών τεχνολογιών και της αξιοποίησης των δεδομένων ανοίγουν, σύμφωνα με την κ. Αικατερινάρη, την πόρτα για τεράστιες ευκαιρίες για την πιο αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία υποδομών.

Αναφερόμενη στην τεχνολογία των αισθητήρων για την συλλογή πληροφορίας σε συνδυασμό με ώριμες πλέον μεθόδους επεξεργασίας και την ψηφιοποίηση, είπε ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος συντήρησης και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ορισμένοι αναρωτιούνται τι εξυπηρετεί η ΕΕΣΥΠ και με ποια κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις. Η απάντηση είναι απλή, τόνισε κατά την ομιλία της η κ. Αικατερινάρη. Η  αποστολή της ΕΕΣΥΠ, που λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον, είναι να διαθέτει και να αναπτύσσει γνώσεις και εργαλεία που αυξάνουν την αξία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των θυγατρικών εταιρειών της με ουσιώδη τρόπο:

·         μέσω της διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των δημόσιων επιχειρήσεων, της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στη διαχείρισή τους,

·         μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών και αγαθών που παρέχουν, με όρους ποιότητας, οικονομικής προσιτότητας και προσβασιμότητας σε όλους,

·         μέσα από τη συμβολή των υποδομών και των δικτύων που διαχειρίζονται οι μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη μετάβαση σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, και

·         μέσα από τη θέσπιση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου που θα εδραιωθεί θετικά στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου και προωθεί την διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς.