Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: H Greenhill απείλησε την Eurobank για την έκδοση του ομολογιακού – Εφοπλιστές: Ας βάλουν οι Ολλανδοί €50 εκατ.

  • newsroom


Ανησυχία για πρόσθετες ζημιές σε Ελλάδα και εξωτερικό βλέπουν οι μέτοχοι από τις συνεχείς αναβολές χρηματοδότησης

Mέσω ανταλλαγής επιστολών και κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης συνεχίζεται η διαμάχη στην Ελλάκτωρ, την ώρα που ο τομέας λειτουργίας των κατασκευών δυσχεραίνεται από τις συνεχείς αναβολές στον τομέα της χρηματοδότησης και η πλευρά των δυο εφοπλιστών προβάλλει συνεχώς προσκόμματα, αρνούμενη να συμβάλλει στην ταμειακή ενίσχυση του ομίλου.

Οι κινήσεις των δύο στρατοπέδων δεν δείχνουν διάθεση ανακωχής, αντιθέτως καταδεικνύουν όξυνση των σχέσεων, την ώρα που αποτελεί μονόδρομο η συνεργασία για τη διάσωση της εταιρείας, η οποία εν μέσω διασταυρούμενων πυρών επιχειρεί να σταθεί όρθια στην αγορά των κατασκευών.

Αργά χθες το βράδυ, με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατηγόρησε την Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη για επιθετικές κινήσεις, και παρεμβάσεις προς την Eurobank που έχει αναλάβει την έκδοση του ομολογιακού δανείου-γέφυρα.

«Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η πληροφορία ότι αντί ο μέτοχος Greenhill Investments Limited να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για την συμμετοχή της στο ομόλογο όπως ζητήθηκε από όλους τους μετόχους, προχώρησε σε απειλητικά μηνύματα προς την διοργανώτρια τράπεζα θέτοντας πλήθος νομικών ερωτημάτων, προειδοποιώντας ακόμα και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης ομολόγου, ουσιαστικά προσπαθώντας να ακυρώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της θυγατρικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ» επισημαίνει η ανακοίνωση. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση με δάνειο γέφυρα, έχει παγώσει καθώς η υλοποίησή της έχει συνδεθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120.5 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα η πλευρά της Reggeborgh είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αναβολή της συνέλευσης, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες ζημίες στα έργα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τονίζεται μάλιστα ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη, απέναντι στα συμφέροντα των μετόχων αλλά και των περίπου 6.000 εργαζομένων.

Κύκλοι της Greenhill επανέλαβαν χθες, ότι εφόσον οι ανάγκες χρηματοδότησης έχουν επείγοντα χαρακτήρα είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους. Σχολιάζοντας μάλιστα την εξέλιξη των γεγονότων, έλεγαν ότι η Reggeborgh θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί. «Γιατί δεν υλοποιήθηκε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται την Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων είναι τώρα.».

Από την Reggeborgh αναφέρουν ότι η ίδια έχει δείξει την υποστήριξή της στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και την εμπιστοσύνη της στη δυναμική του ομίλου στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική του σταθερότητα.

Eπιχειρείται, τονίζουν, να αποπροσανατολιστεί η επενδυτική κοινότητα αποδίδοντας την μη ολοκλήρωση της προσπάθειας διασφάλισης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης σε τρίτους μετόχους, όταν με δική τους αποκλειστικά παρέμβαση αναβλήθηκε η πρόσφατη ΓΣ και κατ’επέκταση η σχετική απόφαση επί της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία και συνιστούσε κύρια προϋπόθεση.

Διαβάστε ακόμη:

Andy Miao: Το σχέδιο του νέου country manager για τη Huawei Ελλάδος

Γιβραλτάρ: Ίσως η πρώτη περιοχή με ανοσία – Καταργεί τις μάσκες

Ουγγαρία: Έτοιμη για σταδιακή χαλάρωση του lockdown – Εμβολιασμένο το 25%