«Αν δεν ψηφιστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σήμερα, η ΑΚΤΩΡ θα βρεθεί στον αέρα με όλα τα σενάρια ανοικτά» σχολίαζαν χθες κύκλοι της Reggeborgh, θέλοντας να δείξουν την κρισιμότητα της σημερινής γενικής συνέλευσης για την πορεία του τομέα των κατασκευών.

Στο ερώτημα μάλιστα εάν είναι εφικτό να εξασφαλίσει με το μέρος της τα 2/3 των μετόχων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, τόνιζαν ότι με τις ισορροπίες της προηγούμενης γ.σ αυτό είναι εφικτό. Εκτιμούν ότι εάν αυτές δεν διαταραχθούν και η πλευρά της Greenhill που ελέγχεται από τους κ.κ Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμένακη δεν εμφανιστεί με πρόσθετο ποσοστό δικαιωμάτων, η αύξηση κεφαλαίου κατά 120, 5 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει.

Πολλά θα κριθούν πάντως και από τη συσπείρωση των μετόχων που έχει πετύχει το κάθε στρατόπεδο. Δεν λίγοι εκείνοι που κοιτούν προς το μέρος του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος παίζει το ρόλο ενός ισχυρού μπαλαντέρ, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές με ποια πλευρά θα κινηθεί. Ο ελέγχων το 4,9% της Ελλάκτωρ έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας,  με αφορμή ακόμη και σενάρια εξόδου του από την εισηγμένη. Τον εφοπλιστή έχουν προσεγγίσει όλες οι πλευρές.

Και ενώ ο πόλεμος των μετόχων συνεχίζεται, το περιβάλλον για την Ελλάκτωρ γίνεται όλο και πιο αρνητικό, με την εταιρεία να κουβαλά ήδη στην πλάτη της, την υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης της Standards &Poor που αντανακλά τη μειωμένη ευελιξία της, στη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων στον κατασκευαστικό τομέα.
Ο Standard and Poor’s, κάνει ειδική αναφορά και στην αυξημένη αβεβαιότητα, ως προς την υλοποίηση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και στις δυσκολίες που αναδύονται από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους μετόχους.

Κλιμακώνεται η ένταση

Για άλλη μια φορά, οι διαφωνίες είναι αγεφύρωτες με την πλευρά των εφοπλιστών  να κινείται πολύ επιθετικά, εξαπολύοντας αγωγές και μηνύσεις και δηλώνοντας ξεκάθαρα την στάση της κατά της αύξησης.

Όμως σε ανάλογη ρότα κινείται και η Ελλάκτωρ, καταθέτοντας προ ημερών μήνυση και αγωγή εναντίον της πρώην διοίκησης με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σήμερα, θα εκδοθεί και η απόφαση επί της προσωρινής διαταγής που ζήτησε η Greenhill ώστε να μην προσμετρηθούν στη γενική συνέλευση τα δικαιώματα ψήφου της Reggeborgh και των μετόχων που συντάσσονται με τον ολλανδικό όμιλο όπως οι κ.κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και Χρ. Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο στο Ολλανδικό στρατόπεδο δεν ανησυχούν ότι μπορεί να μπλοκάρει την γ.σ.

Οι εφοπλιστές επιμένουν σε αλλαγή διοικητικού συμβουλίου. Όμως η Reggeborgh θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς αφού η θητεία του σημερινού ΔΣ υπό τον κ. Άρη Ξενόφο, δεν έχει κλείσει ούτε τρεις μήνες στο τιμόνι της Ελλάκτωρ.

Ακόμη και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης που έγιναν με  παρέμβαση τρίτων (πολιτικών και άλλων προσώπων) ώστε να εκτονωθεί η κόντρα,  δεν καρποφόρησαν αφού η επιλογή του κ. Αλέξανδρου Εξάρχου (πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΆΚΤΩΡ) στα προτεινόμενα νέα μέλη του ΔΣ από την Greenhill κόβει κάθε απόπειρα συμβιβασμού.

Για την Άκτωρ η έγκριση της αύξησης είναι πολύτιμη καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιλυθούν μια σειρά από εμπόδια και δυσκολίες που βάζουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και την πορεία της στις κατασκευές.

Στο υπουργείο Υποδομών αμέσως μετά το Πάσχα ετοιμάζονται να κινήσουν διοικητικές πράξεις εναντίον της εταιρείας για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται σε μια σειρά από δημόσια έργα που έχει αναλάβει. Στην κυβέρνηση δείχνουν κατανόηση στην νέα διοίκηση αλλά και στις δυσκολίες που απορρέουν από τον όγκο των υποχρεώσεων και τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα. Ορόσημο όμως βάζουν την γενική συνέλευση που θα καθορίσει την πορεία της εταιρείας, τουλάχιστον ως προς το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είναι καθοριστική για το μέλλον και την ρευστότητα της επιχείρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία για να εκκινήσουν οι διαδικασίες για αποστολή ειδικής πρόσκλησης (όπως προβλέπει ο νόμος), σε κάποια έργα που η εταιρεία έχει υπογράψει εδώ και μήνες αλλά δεν έχει βάλλει ούτε λιθαράκι. Ένα από αυτά είναι και το Άκτιο -Λευκάδα. Υστέρηση εργασιών παρατηρείται και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (γ΄φάση του έργου) αλλά και σε οδικό έργο στην Μυτιλήνη, το οποίο είχε αναλάβει η εταιρεία λόγω αδυναμίας υλοποίησης από τον κ. Χρίστο Καλογρίτσα.

Την γενική συνέλευση περιμένουν με αγωνία και οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής, κάποιοι από τους οποίους έως πρόσφατα δεν είχαν εισπράξει τα δεδουλευμένα Μαρτίου. Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες  και στο μέτωπο προμηθευτών και υπεργολάβων που αντιμετωπίζουν φέσια εκατομμυρίων και η νέα διοίκηση επιδιώκει να «κουρέψει».

Όπως έλεγε πρόσφατα εργαζόμενος της εταιρείας κάποιοι μικροί ενδεχομένως να δεχτούν ωστόσο οι μεγάλοι προμηθευτές σκυροδέματος και άλλων υλικών τραβούν το δρόμο των δικαστηρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Η (βαθιά) ανάσα από τα γκάλοπ, η (…ουφ, προχωράει) ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, η Δωδώνη και ο Πατέλης

John Paulson: Ποιος είναι ο «λύκος» της Wall Street που βάζει 265 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς

Φέσσας: Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων θα επενδύσει η Briq Properties