Επιχειρήσεις

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: 6 στις 10 επιχειρήσεις επιβίωσαν στην πανδημία με δάνεια

  • newsroom


Τα ευρήματα από την έρευνα σε επιχειρήσεις οι οποίες κατά την πανδημία χρηματοδοτήθηκαν από τα ειδικά προγράμματα της HDB

Έρευνα ικανοποίησης στις επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε για πρώτη φορά η HDB, σε συνεργασία με τη Metron Analysis.

Οι επιχειρήσεις που κατά την πανδημία χρηματοδοτήθηκαν από τα ειδικά προγράμματα της HDB, απάντησαν σε ερωτήσεις για το επίπεδο συνεργασίας, τις διαδικασίες και τους χρόνους υλοποίησης των προγραμμάτων, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στο μέλλον.

Η έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της HDB, διερεύνησε την ικανοποίηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταυτόχρονα προσπάθησε να εντοπίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν κατά το 2020 μέσω των προϊόντων της HDB.

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

  • Τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων είναι ικανοποιημένο από τη συνολική διαδικασία χρηματοδότησης, ενώ θα σύστηνε τέτοιες χρηματοδοτήσεις σε άλλες επιχειρήσεις.
  • Δημιουργείται ασφάλεια και σιγουριά, όπως εκφράζει το 79% των ερωτηθέντων για το μέλλον της επιχείρησής τους σε περιόδους μεγάλης κρίσης, σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος.
  • Η HDB στήριξε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα σε δύσκολες συγκυρίες με τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν πως διατήρησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με την ενίσχυση ρευστότητας που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Διευρύνεται ο κύκλος των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, καθώς η πρόσβαση σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις αφορά ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις: 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν είχαν κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού κατά το παρελθόν.
  • Αλλάζει η αντίληψη και η συνολική εμπειρία που έχουν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν πως η διαδικασία αίτησης και έγκρισης ήταν εύκολη και γρήγορη.
  • Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει πως με τη μεσολάβηση της HDB δίνονται περισσότερες δυνατότητες υλοποίησης των επενδυτικών τους στόχων, ενώ το 71% πιστεύει πως τα προγράμματα διανέμονται με διαφανή τρόπο.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παραμένει πιστή στην αντίληψη “Κάνουμε ό,τι Μετράμε”. Στη βάση πραγματικών δεδομένων και με προσήλωση στη διαφάνεια, στην ταχύτητα, στην τεχνολογία και στην έγκαιρη παράδοση όσων υποσχόμαστε, κερδίζουμε την αξιοπιστία.

»Στο πλαίσιο αυτό και επιβεβαιώνοντας τη σημασία των μετρήσεων για εμάς, μετά την έρευνα ικανοποίησης θα ακολουθήσει νέα έρευνα ανάλυσης επίδρασης στο GVA. Έχουμε πετύχει πολλά, είμαστε περήφανοι και συνεχίζουμε».

Διαβάστε ακόμη

Stress test: Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες

Έξοδος – Ταξίδι με πλοίο: Οι προϋποθέσεις για την επιβίβαση και την επιστροφή

Μαίρη Χατζάκου / ΜΕΒΓΑΛ: Η απόλυτη κυρίαρχη στο επιχειρηματικό «Game of Thrones» της 20ετίας