Αυξημένη αισιοδοξία, αλλά ωστόσο συγκρατημένη διάθεση για επενδύσεις και μάλλον εσωστρεφή στρατηγική για την ανάπτυξή τους, εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την μετά – πανδημική εποχή.

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάστηκε χθες στα 5α Growth Awards – θεσμό αριστείων επιχειρηματικότητας που δημιούργησαν και συνδιοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton – οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες για τις προοπτικές του επόμενου 12μήνου. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 3 στις 10 έχουν ήδη επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Για το επόμενο 12μηνο, οι 8 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση του τζίρου τους, οι 7 στις 10 αύξηση της κερδοφορίας τους και από όσες επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές, οι 7 στις 10 αναμένουν και αύξηση των εξαγωγών.

Αναφορικά με την πρόθεση των επιχειρήσεων να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, οι 4 στις 10 προτίθενται να επενδύσουν σε κτίρια/γη, οι 5 στις 10 σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, οι 4 στις 10 σε έρευνα και ανάπτυξη και οι 6 στις 10 σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για 9 στις 10 επιχειρήσεις, η στρατηγική ανάπτυξης θα αφορά στη βελτιστοποίηση εσωτερικών/λειτουργικών διαδικασιών και ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι 8 στις 10 θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, οι 7 στις 10 θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε αγορές στο εσωτερικό και επίσης 7 στις 10 θα επικεντρωθούν σε πρακτικές marketing και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του προσωπικού πωλήσεων. Μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν στη στρατηγική τους την προοπτική συγχώνευσης/εξαγοράς/νέων στρατηγικών συμμαχιών ή από κοινού δράσης με άλλες επιχειρήσεις και επίσης 2 στις 10 σχεδιάζουν αλλαγές στη διοικητική ομάδα (διευθυντές/διοικητικό συμβούλιο).

Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αναπτύξουν ή να λανσάρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες , ενώ 5 στις 10 να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε αγορές στο εξωτερικό.

Για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και της οικονομίας από την πανδημική κρίση, οι επιχειρήσεις αξιολογούν ως εξής τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση: οι 8 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν πολύ σημαντικά τα κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, 7 στις 10 το να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε έργα υποδομών, 7 στις 10 το να στηριχθούν πληττόμενοι κλάδοι, 6 στις 10 να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση, επίσης 6 στις 10 να υπάρξουν σχέδια μακροχρόνιας ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων με κεφάλαια και 5 στις 10 να υπάρξει σχέδιο μακροχρόνιας αναβολής ή και διαγραφής οικονομικών υποχρεώσεων.

Όσον αφορά, τέλος, στις προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, 7 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η συμβολή του θα είναι σημαντική στην ελληνική οικονομία. Όμως, 4 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι τα οφέλη αυτά θα αφορούν και τη δική τους επιχείρηση και επίσης 4 στις 10 θεωρούν πιθανό να κάνουν χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης. Και από αυτές τις 4 επιχειρήσεις μόνο η 1 έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει το ΤΑ για την ανάπτυξή της.

Πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουν σε πολύ σύντομο χρόνο οι τράπεζες για να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις για να καταρτίσουν βιώσιμα επενδυτικά πλάνα, ώστε να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό τους.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τρεις ξένοι στη ΔΕΗ, η «χρυσή πανδημία» του Σκλαβενίτη και ο μυστήριος Ιταλός επενδυτής 

Μέτρα για τις ανατιμήσεις: Mεγαλύτερη η επιδότηση για ρεύμα και θέρμανση

ΔΕΣΦΑ: Στα 830 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022 – 2031