Επιχειρήσεις

Euroxx: Σταθερές οι επιδόσεις της Πειραιώς – Τι λέει για την τιμή της μετοχής

  • newsroom


Στο α' τρίμηνο του 2022, η ελληνική τράπεζα εμφάνισε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 508 εκατ. ευρώ

Θετική είναι η αποτίμηση της Euroxx Χρηματιστηριακής για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η χρηματιστηριακή εταιρεία κάνει λόγο για μια «σταθερή επίδοση», η οποία χαρακτηρίζεται από τη «σταθερή παραγωγή νέων δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων».

Πιο αναλυτικά, η ελληνική τράπεζα εμφάνισε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 508 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 76 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που αντανακλά τα υψηλότερα κέρδη από trading (300 εκατ. ευρώ), τα οφέλη από τη συναλλαγή «Thalis» (282 εκατ. ευρώ) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. 

Σύμφωνα με την Euroxx, όλα τα αποτελέσματα αποδεικνύονται καλύτερα των εκτιμήσεων, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να διαμορφώνεται στο 10%. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων δε, έφθασαν το 1,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αποτίμηση, η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά ότι, παρά τις «άμυνες» στην ουκρανική κρίση, οι τρέχουσες τιμές (0.30X P/TBV) δεν ενσωματώνουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη του κλάδου για το 2022. Άλλωστε, τόσο η Πειραιώς όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες της χώρας έχουν μικρή ή μηδενική έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία. 

Από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή κρίση πράγματι δύναται να επηρεάσει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά αποτελέσματα, μεταβάλλοντας την εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση και επιβραδύνοντας το ΑΕΠ. 

Ωστόσο, όπως καταλήγει η Euroxx, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια, το απόθεμα καταθέσεων, ο ισχυρός τουρισμός, η μείωση της ανεργίας, η ανάκαμψη του real estate και η αύξηση των επιτοκίων έρχονται να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και να συνδράμουν στην επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2022.  

Διαβάστε επίσης:

Το δράμα των αγορών, οι αγωγές για Ρεβυθούσα, οι (άλλοι) Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι φήμες για Βιοχάλκο 

OTE: Αύξηση 4,7% στα έσοδα και 8% στο προσαρμοσμένο EBITDA στο πρώτο τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 520 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο