Επιχειρήσεις

Evergrande: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας πλέον ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων – Διαδηλώσεις στην έδρα της εταιρείας

  • newsroom


Διαδηλώσεις και φόβοι των αγοραστών για μη επιστροφή των χρημάτων τους - Οι κλυδωνισμοί της Evergrande αποτυπώνονται πλέον και στις διεθνείς αγορές

Η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο, με παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Ο κινεζικός «γίγαντας» καταρρέει καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατ. κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισ.ευρώ. Όμως διαθέτει υψηλό χρέος, με το παθητικό της να υπολογίζεται σε 1,966 τρισεκατομμύριο γιουάν, δηλαδή 260 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μετά δηλαδή την αυστηροποίηση από το Πεκίνο των προϋποθέσεων πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.

Διαδηλώσεις… δίχως τέλος

Οι φόβοι για κατάρρευση είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες επενδυτές να διαφηλώσουν την περασμένη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στη Σενζέν, νότια Κίνα, μπροστά στην έδρα της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ακινήτων. Σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, πολυάριθμοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Τον περασμένο Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει στη Σενζέν για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με την ιστορία… να επαναλαμβάνεται καθώς δεκάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στο ίδιο σημείο και σήμερα Τρίτη, 14/9.

Πανικός στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν πλέον μαρτυριών μικροϊδιοκτητών που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους. Ένας απ’ αυτούς αφηγείται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα) που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα, όμως η πολυκατοικία εξακολουθεί να μην έχει τελειώσει και το εργοτάξιο είναι έρημο.

«Η 30χρονη Τζι κατέβαλε το ποσό τον Μάρτιο για να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα των ονείρων της, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

«Το όνομά μου δεν υπάρχει στον τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που σημαίνει πως η Evergrande δεν κατέβαλε καν τα χρήματά μου στη δημαρχία. Κανονικά αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέσα στο μήνα», λέει.

«Ανησυχώ για το διαμέρισμά μου, υποτίθεται πως θα το παραλάμβανα στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με το συμβόλαιο», λέει ένας άνδρας που εμφανίζεται με το όνομα Κέβιν. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Τζιαοζούο, στην κεντρική επαρχία Χενάν.

«Έθεσα το ερώτημα στην Evergrande πριν από μερικές ημέρες. Μου απάντησαν πως υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει καθυστέρηση επειδή δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω».

To «δράμα» της Evergrande

Μετά τη δήλωση της εταιρείας ότι δυσκολεύεται να πουλήσει ακίνητα που διαθέτει τόσο γρήγορα, ώστε να εξυπηρετήσει τα τεράστια χρέη της ύψους 305 δισ. δολαρίων, όπως είναι φυσικό οι μετοχές της Evergrande έχουν υποχωρήσει αισθητά. Με πτώση σχεδόν 12%, οι μετοχές της Evergrande ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές στο Χονγκ Κονγ, ενώ αθροιστικά έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% τους τελευταίους έξι μήνες.

Μάλιστα, το «δράμα» της Εvergrande αποτυπώθηκε και από την πρόσφατη (8/9) αξιολόγηση της  Fitch, η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση της China Evergrande και δύο θυγατρικών της, Hengda Real Estate και Tianju Holding, προειδοποιώντας τότε για πιθανή χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης  είχε ανακοίνωσει ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα της Evergrande και των Hengda Real Estate και Tianju Holding σε CC (από CCC+), κάτι που σύμφωνα με τη Fitch καταδεικνύει πολύ υψηλά επίπεδα πιστωτικού ρίσκου. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε προηγηθεί η υποβάθμιση του κινεζικού ομίλου από τη Moody’s κατά τρεις βαθμίδες, στο Ca. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως η μείωση υποδηλώνει ότι βρίσκεται «πιθανώς σε ή πολύ κοντά στη χρεοκοπία». Η εισηγμένη εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών REDD, έχει καθυστερήσει τις πληρωμές των υποχρεώσεών του σε αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το προφίλ

Η Evergrande Real Estate είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας βάσει πωλήσεων. Έχει χτίσει εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια για τη μεσαία τάξη στην Κίνα, απασχολεί 200.000 άτομα και δημιουργεί έμμεσα 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο ιδιοκτήτης της, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Χούι Κα Γιαν, βρίσκεται σήμερα με την πλάτη στον τοίχο.

Γεννημένος το 1958 στην επαρχία Χενάν, εργάστηκε στη βιομηχανία χάλυβα τη δεκαετία του 1980, και το 1996 ίδρυσε την Evergrande. Τις επόμενες δεκαετίες, τα οικιστικά έργα της εταιρείας επεκτάθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κίνας καθώς ο αστικός πληθυσμός και οι τιμές αυξήθηκαν, ενώ το 2009 έγινε το ΙΡΟ της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο Χούι, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει το 71 % του ομίλου, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, νο. 53 στην τελευταία λίστα του Forbes, με προσωπική περιουσία 12,6 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αφορούν όλους τους καταναλωτές

Bloomberg: Η Alpha Bank εκδίδει senior preferred ομόλογο 500 εκατ. ευρώ 

Νέες προσλήψεις μονίμων σε ΤτΕ και ΔΕΗ – Οι ειδικότητες και τα δικαιολογητικά