Δισεκατομμύρια δολάρια φαίνεται ότι χάνει ο Έλον Μασκ στα δύο νέα εργοστάσια της Tesla σε Γερμανία και ΗΠΑ, με το πρόβλημα να συνίσταται στην έλλειψη μπαταριών και στις αναταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων. 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χαρακτήρισε τα εργοστάσια σε Βερολίνο και Όστιν (Τέξας) ως δύο «γιγάντιους καυστήρες χρήματος», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δρομολογούμενες απολύσεις, οι οποίες θα αφορούν το 3% έως 3,5% του προσωπικού δυναμικού της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Τα δύο εργοστάσια είναι σαν δύο γιγάντιοι κλίβανοι, όπου βάζουμε τα χρήματα στη φωτιά» δήλωσε ο Μασκ, σύμφωνα με το BBC. «Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν πολλά έξοδα και σχεδόν μηδενική παραγωγή» πρόσθεσε, σε δραματικό έδαφος. 

Αυτή τη στιγμή, το εργοστάσιο στο Όστιν παράγει ένα μικρό αριθμό οχημάτων, επειδή ορισμένα συστατικά των μπαταριών είναι «κολλημένα» στα κινεζικά λιμάνια, όπου «σχεδόν τίποτα δεν κινείται». Το ίδιο ισχύει και για το εργοστάσιο στο Βερολίνο. 

Ο «Mr Tesla» έκανε ειδική αναφορά στα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα της Κίνας, τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα οποία έχουν παραλύσει την οικονομία και το εμπόριο της ασιατικής χώρας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.  

«Το κλείσιμο της Σαγκάη ήταν πολύ, πολύ δύσκολο» επεσήμανε, εξηγώντας ότι η παραγωγή του τοπικού εργοστασίου διεκόπη σχεδόν εξ ολοκλήρου για εβδομάδες. Η μονάδα δε, θα παραμείνει κλειστή και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λόγω εργασιών αναβάθμισης.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε ανοδικά τις τιμές όλων των ηλεκτροκίνητων μοντέλων κατά σχεδόν 5%, εξαιτίας του αυξημένου κόστους πρώτων υλών (αλουμίνιο, λίθιο). Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την κατάργηση του 3% έως 3,5% των θέσεων εργασίας.  

Πέραν των αυξημένων τιμών σε πρώτες ύλες (βασικά μέταλλα) και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στο αρνητικό κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve και του υψηλού πληθωρισμού. 

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ από το δ’ τρίμηνο του 2022, θα οδηγήσει σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και άρα, σε μειωμένες πωλήσεις των ήδη «ακριβών» μοντέλων της Tesla.  

Διαβάστε επίσης:

Δικαστική μάχη για το σφυρί της βίλας Κοντομηνά στην Ύδρα

«Μπουμ» από τον Ρέι Ντάλιο – Διπλασιάζει στα $10,5 δισ. το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών

Η νέα γκάφα με τους (παρολίγον) ολιγάρχες, η βίλα του διαφημιστή, η κόντρα με το Κατάρ, η Νίκη και ο Νίκος