Επιχειρήσεις

Ηλεκτρικά οχήματα: Σταματούν οι συνομιλίες μεταξύ Hyundai – KIA και Apple

  • newsroom


Οι τιμές των μετοχών της Hyundai και της θυγατρικής της Kia Corp μειώθηκαν κατά 6,6% και 14% αντίστοιχα

Η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai Motor Co στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με την Apple Inc για αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα, οδηγώντας σε μείωση την τιμή των μετοχών της ένα μήνα αφού είχε ανακοινώσει ότι βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης με τον αναφερόμενο τεχνολογικό κολοσσό.

Οι τιμές των μετοχών της Hyundai και της θυγατρικής της Kia Corp μειώθηκαν κατά 6,6% και 14% αντίστοιχα, ενώ η τιμή του δείκτη KOSPI στο Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 1%.

Σε ξεχωριστά έγγραφα που κατέθεσαν στις αρμόδιες αρχές εποπτείας του χρηματιστήριου, η Hyundai και η Kia ανέφεραν ότι «δεν διεξάγουμε συνομιλίες με την Apple για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων».

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι μετοχές των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν σημειώσει αύξηση μετά την ανακοίνωση της Hyundai ότι «η Apple και η Hyundai συζητούν, αλλά με δεδομένο ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δεν έχει αποφασιστεί κάτι».

Μέχρι στιγμής φέτος η τιμή των μετοχών της Hyundai έχει αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, ενώ η τιμή των μετοχών της Kia έχει εκτοξευτεί καταγράφοντας αύξηση 40% μετά από αναφορές ότι οι δύο εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων, ενδέχεται να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο για την Apple.

Η ανακοίνωση της Hyundai εκδόθηκε ως απάντηση σε ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η Apple και η αναφερόμενη αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων από το 2027, αλλά και την ανάπτυξη μπαταριών σε αμερικανικές βιομηχανίες που θα λειτουργούν υπό τη Hyundai ή την Kia.

Ωστόσο, η αναφερόμενη αυτοκινητοβιομηχανία υπαναχώρησε την ίδια ημέρα, δημοσιοποιώντας μεταγενέστερες ανακοινώσεις από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές στην Apple. Από την άλλη μεριά, ανέφερε ότι η Hyundai «δέχεται αιτήματα για συνεργασία στην κοινή ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων από διάφορες εταιρίες» χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποια από αυτές.

Η Apple, από τη μεριά της, δεν έχει παραδεχθεί ποτέ τη διεξαγωγή συνομιλιών με την αναφερόμενη αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με κατασκευή οχημάτων και δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το Reuters είχε μεταδώσει το Δεκέμβριο ότι η Apple προχωρεί με την τεχνολογία των αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης, με στόχο την παραγωγή ήδη από το 2024 ενός επιβατικού οχήματος, που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία των μπαταριών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης Φεβρουαρίου-Μαρτίου – Τι περιλαμβάνει

Πώς ξεγελάς Χιώτη καραβοκύρη, οι δουλειές του Mubadala και τα (υπόλοιπα) ασημικά της MIG

Jotun: Ο «γίγαντας» που βάζει χρώμα στη Ναυτιλία