Τη διασύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων και ελληνικής βιομηχανίας, με αμοιβαία για αμφότερες οφέλη, επιχειρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), διοργανώνοντας το Innovation Ready. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας, ΜμΕ, startups και της ερευνητικής κοινότητας, ώστε να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζει στο «business stories» ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ,  Αλέξανδρος Χατζόπουλος, και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών των συνεργασιών θα ωφεληθούν τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ταχύτερα, αλλά και η ελληνική βιομηχανία, η οποία θα ενσωματώσει καινοτομία που δεν θα μπορούσε με άλλον τρόπο να αναπτύξει».

Μέχρι στιγμής, το Innovation Ready έχει φέρει σε επαφή 22 startups που δραστηριοποιούνται στη βιοτεχνολογία και το Industry 4.0 με τη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων οι Airthinx, Phenometry, Irida Labs και Loctio, ενώ επίκεινται αντίστοιχες εκδηλώσεις δικτύωσης για τα νέα υλικά, την κυκλική οικονομία και την ενέργεια.

Βασίλης Νάσης / Airthinx Επιχείρηση «καθαρός αέρας»

Οταν ο κ. Βασίλης Νάσης αποφάσιζε πριν από σχεδόν μία τριετία να δημιουργήσει την Airthinx από τα σπλάχνα της Netronix, δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει πόσο… επίκαιρη θα ήταν σήμερα η ιδέα του. Και αυτό γιατί η startup δημιούργησε μια εφαρμογή που αποτελείται από hardware, δηλαδή μια συσκευή στο μέγεθος ενός θερμοστάτη, για να ελέγχει διαρκώς τον αέρα στον εσωτερικό χώρο. «Στην εποχή μας περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, είτε αυτό είναι γραφείο είτε σπίτι και λόγω κατασκευής δεν γίνεται μεγάλη ανακύκλωση του αέρα. Ερευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι από 10 έως και 20 φορές χειρότερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των ασθενών με άσθμα ή καρδιακές παθήσεις. Η συσκευή της Airthinx μετράει σωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα, τοξικά χημικά κ.ο.κ. και γενικά αναλύει την ποιότητα του αέρα με εννέα διαφορετικές παραμέτρους», σημειώνει στο «b.s.» ο κ. Νάσης και συνεχίζει: «Αυτό ήταν σημαντικό προ Covid-19, αλλά μετά την πανδημία πήρε άλλη διάσταση».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, οποιοσδήποτε ιός μεταφέρεται μέσω σωματιδίων. Αρα βλέποντας κάποιος τον αριθμό τους μέσα σε έναν εσωτερικό χώρο, μπορεί να γνωρίζει στατιστικά πόσο εύκολα και γρήγορα θα μεταφερθεί ο ιός. Επίσης, βλέποντας τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί πόσο αραιωμένος είναι ο αέρας και, επομένως, πόσες είναι οι πιθανότητες μεταφοράς του ιού. «Ο Covid-19, τελικά, είχε θετικό αντίκτυπο στην Airthinx, δεδομένου ότι όποιος σήμερα θέλει να ανοίξει εκ νέου το γραφείο ή το εστιατόριό του, οφείλει να αποδείξει στον καταναλωτή ότι είναι ασφαλές προκειμένου εκείνος να μπει μέσα», προσθέτει ο ίδιος. Η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες τόσο με τον κλάδο του hospitality, στατικούς, δηλαδή, εσωτερικούς χώρους, όσο και με επιχειρήσεις στον κλάδο των μεταφορών με μια καινούρια συσκευή, η οποία δεν ελέγχει απλώς, αλλά προχωρά και σε καθαρισμό του αέρα. Αυτή τη στιγμή η Airthinx έχει πωλήσεις σε πάνω από 30 χώρες, το 60% των οποίων είναι στην Αμερική, το 20% στη Λατινική Αμερική, το 10% στην Ευρώπη και το υπόλοιπο σε άλλες χώρες. Η παρουσία της στην Ελλάδα είναι ακόμη μικρή, αν και υπήρξαν συζητήσεις με την κυβέρνηση για να προμηθευτεί τις συσκευές της σε πρώτη φάση στα σχολεία.

Τάσος Χατζηκοκόλης, Στέφανος Ανδρουτσέλλης, Βασίλης Καπουλέας / Phenometry Νέο επίπεδο στον σχεδιασμό

Αν και νέα, αφού πήρε νομική μορφή μόλις την άνοιξη του 2019, η Phenometry των Τάσου Χατζηκοκόλη, Στέφανου Ανδρουτσέλλη και Βασίλη Καπουλέα φιλοδοξεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τον κλάδο της βιομηχανίας: τον σχεδιασμό εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια επιφανειών υψηλότατης ποιότητας και κατασκευάσιμων. «Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που κατασκευάζονται είτε από τη βαριά βιομηχανία είτε από μικρότερους εκπροσώπους της και σε κάθε περίπτωση σε όλο το φάσμα της κατασκευής προϊόντων περιέχουν επιφάνειες σε κάποια μορφή τους. Εάν φύγει κάποιος από το αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει ορθοκανονικά σχήματα, όλα τα άλλα είναι ελεύθερες επιφάνειες. Οσο πιο περίπλοκες είναι τόσο πιο δύσκολες είναι στον σχεδιασμό τους. Γι’ αυτό απαιτείται λογισμικό, το οποίο είναι πανάκριβο αλλά και δύσκολο στον χειρισμό του, ενώ ακόμη και σε περίπτωση εξοικείωσης είναι πάρα πολύ χρονοβόρο», επισημαίνει στο «b.s.» ο κ. Χατζηκοκόλης και προσθέτει: «Η ομάδα μας, που εργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Computer Aided Design (CAD), είχε ταυτοποιήσει το επίμαχο πρόβλημα και έχοντας εργαστεί σε παρεμφερείς τομείς θεώρησε ότι μπορεί να το λύσει. Μετά από πολυετή έρευνα και υλοποιώντας τελείως καινούρια μαθηματικά, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον πυρήνα αυτού που προσφέρουμε, λανσάραμε το Phi. Είναι ένα λογισμικό για μοντελοποίηση επιφανειών που χρησιμοποιεί όλες τις τελευταίες τεχνολογίες. Τρέχει μεν αυτόνομα, αλλά, επίσης, συνεργαζόμαστε και με μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες σε CAD, την Onshape».

Η startup έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από την Big Pi, ενώ παρά το γεγονός ότι η κύρια στόχευσή της δεν ήταν πρωτίστως η ελληνική αγορά, μέσα από το Innovation Ready προέκυψαν επαφές με εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας. «Στον βαθμό που και στην Ελλάδα οι βιομηχανίες σχεδιάζουν οι ίδιες τα προϊόντα που κατασκευάζουν και δεν έρχονται φασόν από το εξωτερικό, η Phenometry μπορεί να βοηθήσει», καταλήγει ο κ. Χατζηκοκόλης.

Βασίλης Τσαγκάρης, Χρήστος Θεοχαράτος, Νίκος Φραγκούλης/ Irida Labs Υπολογιστική όραση

Η Irida Labs αναπτύσσει ενσωματωμένο λογισμικό υπολογιστικής όρασης (embedded vision) για την ανίχνευση, την αναγνώριση και την ιχνηλάτηση (tracking) αντικειμένων σε εικόνες ή βίντεο, σε πραγματικό χρόνο. «Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα PerCV.ai για να λαμβάνουμε πληροφορίες από οπτικούς σένσορες (κάμερες κ.ά.) είτε με τη μορφή εικόνας είτε βίντεο και να τις μετατρέπουμε, αναλύοντάς τις με τεχνητή νοημοσύνη, σε χρήσιμα KPIs για τις βιομηχανίες ή τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε», εξηγεί στο «b.s.» ο Product Μarketing Μanager της Irida Labs, Δημήτρης Αναστασίου.

Για παράδειγμα, σε ένα εργοστάσιο ή σε μια γραμμή παραγωγής, μια εγκατεστημένη κάμερα αναλύει τον χώρο για να εντοπίσει εαν κάποιος εργαζόμενος κινδυνεύει από κάποιο κινούμενο όχημα ή δεν φορά προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνος ή γιλέκο. Η τεχνολογία σέβεται τα ζητήματα GDPR, διασφαλίζοντας πλήρως την ανωνυμία των ανθρώπων που εμπλέκονται. Επίσης, σε μια γραμμή παραγωγής προϊόντων παρέχεται ενημέρωση για την ποσότητα που έχει παραχθεί, για τον χρόνο που απαιτήθηκε, για τη θέση κάθε προϊόντος στον χώρο, για τον οπτικό ποιοτικό έλεγχο ή για τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτωσης – εκφόρτωσης. «Εν ολίγοις, παρέχονται όλων των ειδών τα analytics που είναι χρήσιμα για τις εταιρείες βιομηχανίας», προσθέτει ο κ. Αναστασίου.
Η Irida Labs ξεκίνησε ως spin off του Πανεπιστημίου Πατρών από τους τρεις founders Βασίλης Τσαγκάρη, Χρήστο Θεοχαράτο και Νίκο Φραγκούλη και μετρά περίπου 11 χρόνια ζωής. Πλέον η ομάδα αποτελείται από 25 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι μηχανικοί, με πελάτες κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αμερική. Το λογισμικό της τρέχει σε προϊόντα μαζικής παραγωγής στην Κίνα, ενώ η πλατφόρμα PerCV.ai πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στα success stories συνεργατών της εταιρείας Intel στον τομέα του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για το Industry 4.0. «Στην Ελλάδα τώρα επιχειρούμε άνοιγμα. Μέσω της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ κάναμε τις σχετικές επαφές και έχουμε ήδη κανονίσει συνάντηση με μία εκ των επιχειρήσεων που συμμετείχε στο Innovation Ready», καταλήγει ο κ. Αναστασίου.

Λάζαρος Κάψιας/ Loctio Οι φύλακες της… μπαταρίας

Η Loctio ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και δραστηριοποιείται στον τομέα του asset tracking, δηλαδή την παρακολούθηση αντικειμένων η οποία γίνεται από συσκευές. «Αυτό που κάνει η Loctio είναι να εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση, έτσι ώστε να μην καίγονται οι μπαταρίες», τονίζει ο ιδρυτής της Λάζαρος Κάψιας και συνεχίζει: «Στην αγορά του Internet of Things (IoT) υπάρχουν εκατομμύρια συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Και δεν πρόκειται για την μπαταρία του κινητού μας ή του fit-tracker, τις οποίες μπορούμε να φορτίσουμε το βράδυ. Οταν πρόκειται για container, αυτό δεν αποκλείεται να μείνει εκτός ακόμη και για τέσσερις μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, η κατανάλωση μπαταρίας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ενας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες είναι το GPS που έχουν, δηλαδή όταν προσπαθήσεις να καταλάβεις πού βρίσκεται. Με την τεχνολογία μας, λοιπόν, περιορίζουμε πάρα πολύ την κατανάλωση των συσκευών που θέλουμε να προσδιορίσουμε τη θέση τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωτόλειο υλικό, η πρώτη τεχνολογία, δουλευόταν σε ένα πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οι δύο καθηγητές, μάλιστα, που εργάζονταν πάνω σε αυτό έγιναν στη συνέχεια partners της εταιρείας. Εν ολίγοις, η Loctio ξεκίνησε και πάτησε σε τεχνολογία που μεταφέρθηκε από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ απευθύνεται σε αγορές οι οποίες δημιουργούν τεχνολογία, ήτοι Βόρεια Αμερική (κυρίως ΗΠΑ), Ευρώπη και Ανατολική Ασία. «Μέσα από το Innovation Ready ζητήσαμε από τις επιχειρήσεις να μας δώσουν δικές τους περιπτώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών. Δεδομένου, ωστόσο, ότι όλες αυτές προμηθεύονται τέτοιες λύσεις κυρίως από το εξωτερικό, οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας είναι σημαντικό», καταλήγει ο κ. Κάψιας.

 Διαβάστε ακόμη 

Το… ξημέρωμα του αρχηγού των Καραμανλικών, η επιστροφή του Θωμά και οι περιπέτειες του Μπουτάρη

«Τοπ luxury προορισμό της Μεσογείου» θέλει το Πόρτο Καρράς έως το 2025 ο Ιβάν Σαββίδης (pics)

Diorama II: Όλο το σχέδιο για το δεύτερο fund της DECA