Με συνολικά έσοδα 579,5 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA 236,4 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε την οικονομική χρήση του 2022 η NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA (πρώην WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ) που αποτελεί την νέα εταιρεία όπως προέκυψε μετά τον μετασχηματισμό (απορρόφηση των Nova Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη, Nova Broadcasting και NetMed Διαχειριστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες από την πρώην Wind Hellas), στην περυσινή χρήση τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2021.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 579,5 εκατ. ευρώ (από 570,4 εκατ.ευρώ), με τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να ανέρχονται στα 288 εκατ.ευρώ (+4,4%), τα έσοδα σταθερής να διαμορφώνονται στα 180 εκατ.ευρώ (+4,65%) και με τα έσοδα χονδρικής πώλησης στα 34,3 εκατ.ευρώ (+26%). Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 236,4 εκατ.ευρώ, έναντι 229,6 εκατ.ευρώ το 2021 και τα Adjusted EBITDAaL στα 162 εκατ., έναντι 159,2 εκατ.ευρώ. Όπως αναφέρεται, η συνολικά ζημιά για το έτος ανέρχεται σε 15,5 εκατ. Ευρώ, συγκρινόμενο με ζημιά 49,4 εκατ. Ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Σε ,τι αφορά στη τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας τα έσοδα από 201 εκατ. ευρώ το β εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 206 εκατ. το β εξάμηνο του 2023 (+2,5%), ενώ τα ΕΒΙΤDA από 58 εκατ. το β’ εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 68 εκατ το β’ εξάμηνο του 2023 (+16,9%)

Επιστρέφοντας στην περυσινή κομβική οικονομική χρήση λόγω της ενοποίησης των δύο εταιρειών, στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ σημειώνεται πως η εξαγορά από την United Group αποτέλεσε ορόσημο, μετατρέποντας την εταιρεία σε έναν κορυφαίο παίκτη στους κλάδους της τηλεπικοινωνίας και της ψυχαγωγίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, σημειώνεται, η συγχώνευση της Nova με την NOVA δημιούργησε έναν νέο και πιο ισχυρό πάροχο στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Ο καινούριος πάροχος που προέκυψε, παίζει καταλυτικό ρόλο στην εγχώρια αγορά
τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας στους πελάτες πιο αξιόπιστες και υψηλότερης ποιότητας
υπηρεσίες

Στις οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνεται επίσης η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθείται καθώς πέρυσι τα εμπορικά έξοδα και τα έξοδα εξοπλισμού αυξήθηκαν στα 57,6 εκατ. ευρώ, από 45,3 εκατ.ευρώ το 2021. Σε επίπεδο υποχρεώσεων, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στον τέλος του 2022 ανήλθαν σε 441 εκατ.ευρώ (από 494 εκατ.ευρώ), ενώ καταγράφονται καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

Σε επίπεδο πελατών, η βάση των συνδρομητών συμβολαίου αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, στηριζόμενη στις πρωτοβουλίες διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, φτάνοντας τους 1,1 εκατ. συνδρομητές τον Δεκέμβριο 2022, με 71 χιλιάδες περισσότερες καθαρές προσθήκες πελατών, συγκριτικά με το δωδεκάμηνο που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης, οι συνολικοί πελάτες στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 3,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 1.2 εκατ. Στο τέλος του 2022 η βάση ιδιωτών καταναλωτών με συνδυαστικές υπηρεσίες ανήλθε σε 293.996, καταγράφοντας περίπου 15 χιλιάδες καθαρές προσθήκες εντός του έτους, ενώ η πελατειακή βάση με υπηρεσίες quad-play ανήλθε στις 39,7 χιλιάδες.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 136,7 εκατ. ευρώ για το 2022 (εξαιρουμένων των κεφαλαιουχικών δαπανών για εξαγορές και ανανεώσεις αδειών φάσματος) και 133,4 εκατ. ευρώ για το 2021.

Τέλος, για τους στόχους στο σύνολο του 2023, η διοίκηση σημειώνει πως η NOVA συνεχίζει να επικεντρώνεται στην αξιοποίηση ευκαιριών στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά σχετικά με την ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων ψηφιακών υποδομών, την επένδυση σε δίκτυο 10 Gigabit το οποίο θα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες, τη διείσδυση των smartphone συσκευών, τον συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω υψηλών ταχυτήτων internet, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνδρομητές Nova να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή.

Όπως ανέφερε η διοίκηση σε ενημερωτική συνάντηση, η Nova προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, με τα 400 εκατομμύρια να έχουν ήδη επενδυθεί. Με την υποστήριξη της κλίμακας και της τεχνογνωσίας του μητρικού Ομίλου United Group, ο οποίος έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η Nova συνεχίζει να αναβαθμίζει το 5G δίκτυό της, να επεκτείνει το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικής ίνας για το σπίτι και να εμπλουτίζει το περιεχόμενό της.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι μετοχές πέφτουν… παντού – Το «μάρμαρο» των υψηλών επιτοκίων και οι εκροές ρεκόρ

Moody’s: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στις τράπεζες και όχι στην Ελλάδα (γραφήματα)

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην αφετηρία φωτοβολταϊκά έργα 550 MW – Τι είπε η διοίκηση στους αναλυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ