Επιχειρήσεις

Nvidia: Πιέσεις στην ΕΕ για να εγκρίνει την εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών Arm

  • newsroom


Ανησυχίες σε Βρετανία και ΕΕ για το αν η βρετανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών θα παραμείνει ουδέτερη σε ό,τι αφορά την παραχώρηση πνευματικής ιδιοκτησίας σε πελάτες και ανταγωνιστές της

Την έγκριση της ΕΕ και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για την εξαγορά της Arm, της βρετανικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών, προσπαθεί να λάβει η Nvidia, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν.

Η εξαγορά της Arm από την Nvidia, η οποία έχει προχωρήσει σε συμφωνία ύψους 54 δισ. δολαρίων, έχει προκαλέσει την ανησυχία της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού (CMA), η οποία θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί ο ανταγωνισμός σε κλάδους όπως το gaming και τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, αντίστοιχη ανησυχία ενδέχεται να εκφράσουν και οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η Nvidia, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γραφικών και ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Arm τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έπειτα από συμφωνία με την ιαπωνική Softbank, στην οποία ανήκει η Arm.

Αμέσως προέκυψαν ερωτήματα για το αν η Arm θα μπορέσει να παραμείνει ουδέτερη σε ό,τι αφορά την παραχώρηση πνευματικής ιδιοκτησίας σε πελάτες και ανταγωνιστές της.

Μερικές από τις εταιρείες που έχουν αντίστοιχες ανησυχίες είναι οι Qualcomm, Samsung και Apple, ενώ πελάτες της Arm όπως οι Broadcom, MediaTek και Marvell υποστηρίζουν την εξαγορά.

«Επεξεργαζόμαστε τα ζητήματα που αφορούν στη ρυθμιστική διαδικασία και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθούμε σε όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει», αναφέρει η Nvidia σε ανακοίνωσή της.

«Η συναλλαγή θα είναι επωφελής για την Arm, τους συνεργάστες της, τον ανταγωνισμό και τη βιομηχανία», επισημαίνει η εταιρεία, η οποία νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει στην Arm την ουδετερότητά της.

Σύμφωνα με το Reuters, η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία εξαγοράς με ή χωρίς παραχωρήσεις μετά την προκαταρκτική επανεξέτασή της ή να συνεχίσει την έρευνα που διενεργεί και διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες, στην περίπτωση που έχει σοβαρές ανησυχίες.

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» Τζόρτζ Σόρος – BlackRock, ενώ η μετοχή της κάνει ράλι 28%

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τη Eurobank – Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

HBO Max: Έρχεται και στην Ευρώπη – Από πότε θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία streaming