Ενισχύει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα ο όμιλος Quest με την εξαγορά της εταιρείας Έπαφος Α.Ε.

Ένα deal το οποίο είχε ουσιαστικά εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, τόσο κατά την συνέντευξη τύπου της θυγατρικής Uni Systems –της «ναυαρχίδας» του στον κλάδο- όσο και νωρίτερα στην παρουσίαση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων.

Εκ μέρους της διοίκησης είχε αναφερθεί ότι το ένα τρίτο των φετινών επενδύσεων του ομίλου συνολικού ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ ή και άνω, θα αφορά εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πιο εξειδικευμένες περιοχές της πληροφορικής.

Πριν από μερικές ημέρες, ο CEO της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης, είχε επιβεβαιώσει ότι εξετάζονται ευκαιρίες για νέες εξαγορές άλλων εταιρειών πληροφορικής, με βάση συγκεκριμένη στρατηγική και πρότυπο την επιτυχημένη Intelli Solutions.

Στην περίπτωση της Έπαφος συνδυάζεται η περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του ομίλου Quest στο τεχνολογικό πεδίο που αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, με αυτή των πωλήσεών του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μητρική Quest Συμμετοχών προέβη στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, έναντι τιμήματος ύψους 2.470.000 ευρώ στις 22 Μαΐου.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στον όμιλο Quest σε ετήσια βάση περί τα 5.000.000 ευρώ επιπλέον έσοδα με EBITDA margin περί το 10%.

Ποια είναι η εταιρεία Έπαφος; Για περισσότερα από 30 χρόνια διαθέτει σειρά ολοκληρωμένων προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων από τη διαχείριση των λειτουργιών τους μέχρι την εκπαίδευση των μαθητών, με ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή της τον Χρήστο Γ.Χαλδαιόπουλο.

Κατέχει ηγετική θέση στην αγορά με 3.000 ενεργούς πελάτες στο χώρο της εκπαίδευσης, με σημαντικό μερίδιο αγοράς και παράλληλα καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα παροχής λύσεων και υπηρεσιών Τεχνολογίας και Πληροφορικής. Η συνολική δε επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 4.940.000 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας.

«Πλήρης έλεγχος ενός εκπαιδευτικού οργανισμού»

«Η εκπαίδευση, όπως φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι μια περιοχή η οποία μπαίνει σε μια φάση Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον -και είναι συνεπές με την στρατηγική μας να δημιουργούμε αξία με την χρήση της τεχνολογίας- ότι βασική δραστηριότητα της Έπαφος αποτελεί, πέρα από το integration σε έργα πληροφορικής, ακριβώς η πλατφόρμα 4Schools, που δίνει στους υπευθύνους ενός εκπαιδευτικού οργανισμού τον πλήρη έλεγχο του εκπαιδευτηρίου, καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητές του. Από την παρακολούθηση μαθητών μέχρι την επικοινωνία με τους γονείς και την παραγωγικότητα των εκπαιδευτικών.


Άρα, λοιπόν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες, γραμματεία συνυπάρχουν σε ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα. Ο νευραλγικός τομέας της εκπαίδευσης ανήκε πάντα στα ενδιαφέροντα μας με διαφόρους τρόπους.», αναφέρει στο newmoney o Δημήτρης Εφορακόπουλος Πρόεδρος και CEO της Info Quest Technologies, απαντώντας στην ερώτηση γιατί έγινε αυτή η εξαγορά.

Ο όμιλος Quest διατηρεί παράδοση στον χώρο της εκπαίδευσης επί πολλά χρόνια με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών και την υλοποίηση πλήθους έργων για τον κλάδο.

Η Έπαφος από την πλευρά της διαθέτει εγκατεστημένη βάση σε έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτηρίων (3.000), με σύνολο 12.000 πελατών και για το κομμάτι του system integration και έχει αποσπάσει το Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση.
Εν ολίγοις, η διοίκηση αναγνώρισε την αξία της πλατφόρμας του Έπαφου σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία επιταχύνεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στον χώρο της εκπαίδευσης, συνεκτίμησε το πολύ καλό όνομα της εταιρείας, το αποτύπωμά της στην αγορά και όπως προσθέτει ο κ.Εφορακόπουλος:

«Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα πολύ σύγχρονο CRM, που διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες. Από το πρόγραμμα σπουδών, τις βαθμολογίες, τις επιδόσεις, την παρακολούθηση απουσιών, το αποθετήριο ψηφιακού υλικού και μαθημάτων, άμεση ενημέρωση για το πλάνο ύλης και το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, portal για γονείς και μαθητές κ.ά. Το σύνολο της λειτουργίας του σχολείου και της διασύνδεσής του με γονείς και μαθητές.».

O Δημήτρης Εφορακόπουλος Πρόεδρος και CEO της Info Quest Technologies

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα συνάδουν με τους στόχους του ομίλου, σχολιάζει, σε συνάρτηση «με τις προοπτικές της, την κουλτούρα και την συναντίληψη στην ανάπτυξη.».

Το πληροφοριακό σύστημα προσφέρει, όπως τονίζεται και στην ιστοσελίδα της Έπαφος, τη δυνατότητα on line λειτουργίας 365 ημέρες επί 24 ώρες, με ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον από το οποίο θα πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες του εκπαιδευτηρίου.

Επίσης παρέχεται ολοκληρωμένη εφαρμογή διαχείρισης μισθοδοσίας και ανθρώπινου δυναμικού για εκπαιδευτικούς οργανισμούς (EasyPay) και εφαρμογή η οποία δημιουργεί αυτόματα το ωρολόγιο πρόγραμμα τους (Advanced Timetable).

Ακόμα, ο Έπαφος έχει δημιουργήσει την πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα e- Πάμε Πανεπιστήμιο, με την Orientum, εταιρεία στον χώρο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Στο πελατολόγιο και τις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, υπουργεία και φορείς.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Έπαφος δείχνουν ότι η εξαγορασθείσα εταιρεία ανταποκρίνεται στα βασικά κριτήρια του ομίλου Quest για τις νέες εξαγορές του:

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε με σημαντική αύξηση (25,09%) στα 5.532.801,69 ευρώ, με κέρδη προ τόκων και φόρων 822.021,84 ευρώ, καθαρά κέρδη προ φόρων 803.316,25 ευρώ (+75,33% ) και κέρδη μετά φόρων 628.179,40 ευρώ.
Τα μικτά αποτελέσματα της περσινής χρήσης ανήλθαν σε 1.584.049,54 ευρώ έναντι 1.299.013,98 ευρώ του 2021 (αύξηση 21,94%)

Τα προηγούμενα χρόνια τα μεγέθη της ήταν τα εξής:

(Έτος Πωλήσεις Κέρδη προ φόρων Κέρδη μετά φόρων)

(Όλα τα ποσά σε ευρώ).

Στην ιστοσελίδα της Έπαφος επισημαίνεται ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν έχει δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις.

Στην ετήσια οικονομική κατάσταση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι ο μέσος όρος του προσωπικού της κατά την περίοδο 2022 ανήλθε σε 50 απασχολούμενους. Στην τακτική Γ.Σ. προτάθηκε η μη διανομή μερίσματος.

Επιπλέον, στις 10 Μαϊου 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε την μετατροπή της από Ε.Π.Ε. σε Α.Ε. (από 28 Απριλίου 2023) στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξής της.

Οι στόχοι του ομίλου

Στον κλάδο της πληροφορικής ο όμιλος Quest προσβλέπει σε ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου έως το 2026 με «αιχμή του δόρατος» την Uni Systems, στοχεύοντας στην αξιοποίηση της μεγάλης ζήτησης για υπηρεσίες και προϊόντα από τον ιδιωτικό τομέα και από το εξωτερικό, στις 20+ χώρες όπου δραστηριοποιείται, αλλά και μέσα από την ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή του στους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων του RRF για τον δημόσιο τομέα.

Το 2022 τα έσοδα της Uni Systems έφτασαν στα 176 εκατ. ευρώ προερχόμενα κατά 50% περίπου από το εξωτερικό και για φέτος, το 2023, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν πάνω από τα 190 εκατ. ευρώ, με το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστό της να υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ.

Το 2021 εξαγοράσθηκαν από την Uni Systems η Intelli Solutions (60%) και από την Info Quest Technologies η Team Candi, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις, με μειοψηφικές συμμετοχές και σε 3 startups (PROBOTEK, Optechain, Museotek).

Διαβάστε ακόμη

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι παγίδες για όσους άλλαξαν κατοικία πέρυσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ