Με καταλύτες την πλήρη επαναλειτουργία του retail δικτύου (σε αντιδιαστολή με τη μειωμένη εμπορική δραστηριότητα το β’ τρίμηνο 2021 λόγω των lockdown που είχαν επιβληθεί), την ισχυρή ζήτηση για τα παιχνίδια του Οργανισμού (παρά τη συνολικά ασθενέστερη καταναλωτική δυναμική) και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του online, ο ΟΠΑΠ πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση των οικονομικών του μεγεθών το πρώτο μισό του 2022.

Οι αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν πως τα μεγέθη του β’ τριμήνου του ΟΠΑΠ αποδείχθηκαν υψηλότερα κατά 7% σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους και εκτιμούν πως και τα επόμενα τρίμηνα η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού θα συνεχιστεί, μεταξύ άλλων, λόγω και των επικείμενων μεγάλων διοργανώσεων (Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ κ.α.) που παραδοσιακά ανεβάζουν τον αθλητικό στοιχηματισμό των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

Rebound

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν το πρώτο που θύμιζε επιστροφή στην κανονικότητα για τον ΟΠΑΠ έπειτα από καιρό, κάτι που αποτυπώθηκε στην εικόνα των παιχνιδιών του, ιδιαίτερα των VLTs που σημείωσαν ισχυρό rebound.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από αριθμολαχεία διαμορφώθηκαν στα €335,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022 έναντι €186,9 εκατ. Το α’ εξάμηνο2021, αυξημένα κατά 79,2% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη από το πρόγραμμα πιστότητας (loyalty) της εταιρείας, ενώ ο αθλητικός στοιχηματισμός εμφάνισε GGR 286,6 εκατ., ανοδικά κατά 33,9%.

Eμφανέστατη ήταν η βελτίωση στα VLTs, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα οποία ανήλθαν σε 143,9 εκατ., αυξημένα κατά 298,4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων για περίπου 5 από τους 6 μήνες το α’ εξάμηνο 2021.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναφέρει πως η σταδιακή χαλάρωση των σχετικών με την πανδημία περιοριστικών μέτρων το β’ τρίμηνο 2022, συνδυαστικά με τη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος (αντικατάσταση άνω των 1.500 VLTs) ενίσχυσαν περαιτέρω την επισκεψιμότητα των καταστημάτων και τη συμμετοχή των παικτών στα προσφερόμενα παιχνίδια.

Απόρροια όλων είναι τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του α’ εξαμήνου 2022 να αυξηθούν κατά 57% (στα 899,3 εκατ. έναντι 570,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021), το μικτό κέρδος από παιχνίδια ενισχύθηκε κατά 64,5% (στα 370,2 εκατ. από 225,1 εκατ.) και τα EBITDA το ίδιο διάστημα ήταν υψηλότερα κατά 63,9% (στα 335,7 εκατ. από 204,8 εκατ.) ή αυξημένα κατά 80,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα επίσης και από τα έσοδα που σχετίζονται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα 167,3 εκατ. (από 78,9 εκατ.), σημειώνοντας αύξηση 111,9% σε ετήσια βάση.

Σε ότι αφορά στο σύνολο του έτους, η Eurobank Equities εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο στόχος υπέρβασης των 700 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA για το σύνολο του 2022 παραμένει εφικτός, εκτός αν υπάρξει μια σημαντική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η έκπληξη (σ.σ. οι αναλυτές ανέμεναν 0,20 ευρώ ανά μετοχή) ήλθε και από το ύψος του προμερίσματος για το 2022 που ανακοινώθηκε στα 0,30 ευρώ και το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με το προμέρισμα 2021. Υπό την αίρεση λήψης των σχετικών αποφάσεων, η διανομή του προμερίσματος θα ξεκινήσει στις 9/11 (ημερομηνία αποκοπής 19/10).

Σημειώνεται τέλος πως η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ με τους αναλυτές για τις οικονομικές επιδόσεις του β τριμήνου 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 8/9.

Τέλος του 2022 περνά στην Allwyn το 36,75% του ΟΠΑΠ στην Kaizen

Την ίδια στιγμή η Allwyn, μητρική του ΟΠΑΠ, γνωστοποίησε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των (pro forma) οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνού 2022 πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του 36,75% που κατέχει ο ΟΠΑΠ στην Kaizen Gaming θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η Allwyn (Sazka) αποκτά το 36,75% του ΟΠΑΠ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Kaizen Gaming (η μητρική εταιρεία του Ομίλου KAIZEN που αναπτύσσεται με τις Betano και Stoiximan) εκτός Ελλάδος και Κύπρου μέσω της Betano έναντι 50 εκατ. ευρώ (άμεση προκαταβολή σε μετρητά) και χρηματικές καταβολές με ποσοστό επί μελλοντικών κερδών (earnout payments) για την επόμενη τριετία (2002-2024).

Αναφορικά με τη βρετανική National Lottery, η διαχείριση της οποίας έπειτα από διαγωνισμό περνά στην Allwyn που ανακηρύχθηκε προτιμητέος διαχειριστής από την βρετανική επιτροπή παιγνίων, ο προηγούμενος πάροχος (Camelot) έχει ασκήσει έφεση στην αρχική απόφαση της επιτροπή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 13-14 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Allwyn του Κάρες Κομάρεκ έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσω της Cohn Robbins Holdings Corp., του SPAC που ίδρυσαν ο Clifton Robbins και ο Gary Cohn, ο πρώην πρόεδρος – CΟO της Goldman Sachs και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τράμπ. H SEC έχει ήδη δώσει το πράσινο φως και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένονται οι εγκρίσεις για τη συγχώνευση.

Διαβάστε ακόμη: 

Προεκλογικό «πακέτο» ΔΕΘ για το 2023

Ο Πάνος και το λευκό παντελονάκι, η Fortress στο real estate, ο Καραπιάλης και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Αλεξανδρούπολη: Διαφωνίες κορυφής μεταξύ των μετόχων για τη λειτουργία του FSRU