Στην απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης των ατομικών επιχειρήσεων μέσω του Γ.Ε.ΜΗ και των Επιμελητηρίων, θα προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Διοίκησης και εκπρόσωποι παραγωγικών και βιοτεχνικών κλάδων, αναφέρει ανακοίνωση του ΒΕΑ.

Αναλυτικά:

Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς διαχείρισης των ατομικών επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι: «στόχος είναι να την κάνουμε ευκολότερη και καλύτερη. Δεν θα πάρουμε από τα Επιμελητήρια την πρωτοβουλία. Θα προχωρήσουμε στην βελτίωση της διαδικασίας, προκειμένου να μπορεί κάποιος να ιδρύσει μια ατομική επιχείρηση από το σπίτι ή την δουλειά του. Η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση της διαδικασίας, είναι το κυρίαρχο μέλημά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα εμπορικά, επιχειρηματικά δεδομένα, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχει ζητήσει ήδη την ψηφιοποίηση και το περαιτέρω «άνοιγμα» των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου. Πρέπει όμως πρώτα, να διασφαλιστεί πλήρως η νομιμότητα και τα προσωπικά δεδομένα, για να είναι αξιοποιήσιμα. «Στο data.gov.gr αξιοποιούνται δεδομένα, με το σωστό τρόπο και είναι επεξεργάσιμα για όποιον επιθυμεί να λάβει πληροφορίες, όπως για παράδειγμα κάποιος ερευνητής», επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κατά την διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 35 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ 2021 τα ψηφιακά δεδομένα στην χώρα αλλάζουν και σχεδιάζονται από το Υπουργείο 448 ενέργειες, για τα επόμενα 4 χρόνια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση του επιχειρείν.

Από την πλευρά του Β.Ε.Α, ο Α’ αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος, τόνισε ότι οι ελληνικές Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στον τομέα ψηφιακού μετασχηματισμού, για δυο κυρίως λόγους:

  • την έλλειψη δυνατότητας επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία
  • την έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας των επιχειρηματιών, αλλά και των στελεχών των επιχειρήσεων, να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν τη σύγχρονη τεχνολογία, στην καθημερινή λειτουργία

Το Β.Ε.Α πρότεινε παρεμβάσεις για την στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων:

  • την ένταξη προγραμμάτων με αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στο ΕΣΠΑ
  • την απλοποίηση στην ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»
  • την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των κινήτρων για επενδύσεις ψηφιακής αναβάθμισης
  • την επένδυση σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης για τις ΜμΕ, στην ψηφιακή εκπαίδευση

Διαβάστε ακόμα

Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock

Πατέλης: Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία

Έλον Μασκ: Ο άνθρωπος που έβαλε στην «πρίζα» όλο τον πλανήτη πλουτίζει από το bitcoin