Επιχειρήσεις

Quest Συμμετοχών: «Κλεισμένο» το deal για την Cardlink

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ποια είναι η «εκκρεμότητα» – Οι μεγάλες προοπτικές και η φημολογία για την Unisystems – Οι επενδύσεις και τα στοιχήματα για ACS - Γ.Ε. Δημητρίου - ΑΠΕ

Τελειωμένο θεωρείται το deal της Quest Συμμετοχών του Θόδωρου Φέσσα για την πώληση της Cardlink, όπως πρώτο είχε γράψει το newmoney.

Ωστόσο «εκκρεμότητα» αποτελεί το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι Ιταλοί της ΝΕΧΙ θέλουν να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής του ελληνικού ομίλου (και το ποσοστό από τους κατόχους των μεριδίων μειοψηφίας της εταιρείας), η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS με κάρτες ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η εταιρεία εξαγοράστηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2015 (ανήκε 50%-50% στις τράπεζες Alpha και Eurobank), πέντε μήνες πριν από την επιβολή των capital control της 27ης Ιουνίου του ιδίου έτους και από τότε αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους της… αύξησης των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι το συνολικό ύψος των φετινών επενδύσεων της Quest οδεύει προς τριπλασιασμό, δηλαδή σε ένα ποσό άνω των 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Γ.Ε. Δημητρίου, τα 18 εκατ. ευρώ στην ACS και τα 5 με 6 εκατ. ευρώ στον ανερχόμενο κλάδο των ΑΠΕ (Quest Energy), ενώ άλλα 8 εκατ. είχαν προϋπολογιστεί για την Cardlink.

Τα στελέχη της Quest Συμμετοχών δήλωσαν ότι η δυναμική εταιρεία πληροφορικής Unisystems θα διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος από την «πίτα» των μεγάλων διαγωνισμών των +6 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Ωστόσο, δεν ερωτήθηκαν από τους αναλυτές σχετικά με τη φημολογία περί πιθανής απόσχισης και αυτόνομης εισαγωγής της Unisystems στο ΧΑ, η οποία διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και για έναν επιπλέον λόγο: Αυτόν της παρουσίας της στη short list των τριών τελικών διεκδικητών του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, σε κοινοπραξία με την Thales.

Προφανές θεωρείται, πάντως, ότι η ηγεσία του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις αυτήν την εποχή και με άλλους «παίκτες» του κλάδου της πληροφορικής, «ανοικτή» σε συνεργασίες ενόψει και των επόμενων προκηρύξεων.

Καλή χρονιά το 2021

Κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της εισηγμένης τονίστηκε ότι η Quest περιμένει μια πολύ καλή χρονιά, εν μέσω πανδημίας, με αύξηση μεγεθών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της για το σύνολο του 2021 μετά το δυνατό ξεκίνημα -όπως χαρακτηρίστηκε- στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένοντας με αισιοδοξία την πορεία της και στο δεύτερο. Έγινε λόγος μάλιστα για διψήφιο ποσοστό αύξησης σε κύκλο εργασιών και EBITDA.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Quest Holdings αποεπένδυσε μερικώς από την εταιρεία ΤΕΚΑ Systems A.E., στην οποία κατείχε ποσοστό μειοψηφίας και ενέγραψε κεφαλαιακά κέρδη περί τα 0,9 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο «κομμάτι» των επενδύσεων του 2021, όπως προαναφέρθηκε, θα διοχετευθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας απόκτησης του ελέγχου της Γ.Ε. Δημητρίου (βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας), η οποία αντιπροσωπεύει μια σειρά δυνατών brands, όπως τα κλιματιστικά Toyotomi.

Ένα από τα «στοιχήματα» της χρονιάς αφορά την ολοκλήρωση του νέου μεγάλου κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω, σε έναν κλάδο που παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο της πανδημίας, αλλά αντιμετώπισε και προβλήματα λόγω του όγκου των παραγγελιών.

Διαβάστε ακόμη

Οι ταυτότητες του μισού δισ. ευρώ, η σκληρή δικαστική διαμάχη του Γερμανού και το sweet party του Φέσσα 

Δεύτερος «κύκλος» στις άδειες για online τυχερά παιχνίδια

Κουρέματα ενοικίων: Αποζημιώσεις «δυο ταχυτήτων» στους ιδιοκτήτες ακινήτων