Με κεκτημένη ταχύτητα φαίνεται να οδεύει προς τον επόμενο -και μεγαλύτερο- «σταθμό» της μέχρι τώρα χρηματιστηριακής πορείας της η Real Consulting.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (μετά από 3 μόλις χρόνια παρουσίας σε αυτήν) στην Κύρια Αγορά ξεκινά ουσιαστικά μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε τη Δευτέρα από τους μετόχους της για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών από το προσεχές φθινόπωρο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, κατά τη χθεσινή κομβικής σημασίας για το μέλλον της Real Consulting Γενική Συνέλευση, οι ρυθμοί ανάπτυξής της θα συνεχίσουν να είναι ισχυροί και θα κυμανθούν και φέτος τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ίσως, δηλαδή, τα ποσοστά αύξησης των μεγεθών της φτάσουν και πιο ψηλά το 2024.

Το 2023, όπως υπενθύμισαν τα στελέχη της, η Real Consulting κατέγραψε μια άνοδο στα έσοδά της της τάξης του 24%, στα 30,265 εκατ. ευρώ, έναντι 24,422 εκατ. ευρώ το 2022, με εκτίναξη των EBITDA κατά 39%, στα 5,032 εκατ. ευρώ, από 3,611 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 40%, στα 3,970 εκατ. ευρώ το 2023, από 2,827 εκατ. ευρώ το 2022.

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μιλά για έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών που συσχετίζονται με τη μετάταξη της εισηγμένης από την ENA PLUS στην Κύρια Αγορά στα μέσα Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου και την υποβολή του ενημερωτικού δελτίου, με πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή της εισαγωγής μετοχών της στην Κύρια Αγορά έως τα τέλη του 2024, ή το πολύ αρχές του 2025.

Νίκος Β. Βαρδινογιάννης

«Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για εμάς, όπως και το 2022. Αυξήσαμε με διψήφια ποσοστά όλα μας τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και πολλούς ποιοτικούς μας δείκτες. Συγκεκριμένα, τον δείκτη ικανοποίησης πελατών στο 96%, τον αντίστοιχο δείκτη των υπαλλήλων μας στο 94% και φυσικά το ισχυρό πελατολόγιό μας.», τόνισε η CEO της εισηγμένης Διονυσία Καρατζά, ανάμεσα σε άλλα, παρόντος του προέδρου και βασικού μετόχου Νίκου Β.Βαρδινογιάννη στη Γ.Σ., που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο.

«Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι, γιατί καταφέραμε να αναλάβουμε αλλά και να παραδώσουμε έργα τα οποία θα χαρακτήριζα εμβληματικά για την ελληνική πραγματικότητα.», πρόσθεσε η κα Καρατζά, φέρνοντας ως παραδείγματα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου Τιτάν στις χώρες των Βαλκανίων, των εταιρειών της Sunlight στην Αμερική, την Γερμανία και την Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, τη συνεργασία με την Microsoft για τις λύσεις αιχμής σε μεγάλους ομίλους κ.ά. ως προς την παρουσία της Real Consulting στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα υπογραμμίσθηκε η συμμετοχή της στο μεγάλο έργο για την Γενική Κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σε αυτό των Big Data κ.λπ.

Οργανική ανάπτυξη και εξαγορές

Επιπλέον έκανε λόγο και για τις πρόσφατες εξαγορές της εισηγμένης στην Κύπρο (για το 60% της AMS, με πρόβλεψη για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού στην μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών SAP στη χώρα) και τη Γερμανία νωρίτερα, (με το deal για την πρώην Cloudideas GmbH, νυν Real Consulting GmbH), επενδύσεις που την βοήθησαν να διευρύνει το διεθνές τεχνολογικό εκτόπισμά της.
«Το 2024 θεωρώ θα κινηθούμε τουλάχιστον στα ίδια ποσοστά ανάπτυξης. Σίγουρα το πλάνο μας συμπεριλαμβάνει τόσο οργανική ανάπτυξη, όσο ανάπτυξη μέσω εξαγορών. Η στόχευση μας εξακολουθεί να είναι εστιασμένη στην μεγάλη αγορά και στους τομείς που εμείς γνωρίζουμε και επιτυγχάνουμε προστιθέμενη αξία.», ήταν μια άλλη αποστροφή των λόγων της διευθύνουσας συμβούλου της εισηγμένης, η οποία επιβεβαίωσε ότι στους πρώτους μήνες του έτους υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες για την καταλυτική συμμετοχή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Οι στόχοι για τα EBITDA

Εκ μέρους της διοίκησης, σχολιάσθηκε ότι με την επικείμενη μετάταξή της η εταιρεία θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να διευρύνει τη μετοχική της βάση για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της και την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της.


Ως προς τις επιδόσεις της εισηγμένης: αποφασίστηκε πρόγραμμα δωρεάν διανομής μετοχών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών στόχων, όπως EBITDA τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ για το 2024 και άνω των 8 εκατ. ευρώ το 2025.
Η Γ.Σ. της Real Consulting ενέκρινε, ακόμα, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2024) και τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως του 10% της εταιρείας για τους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 1,02 και 5 ευρώ).
Επισημάνθηκε, τέλος, η ύπαρξη ενός σημαντικού ανεκτέλεστου έργων, χωρίς να προσδιοριστεί το ύψος του, το οποίο αρκεί κατά τη διοίκηση για να διασφαλίσει ένα σημαντικό growth για τη Real Consulting.

Διαβάστε ακόμη 

Φορολογικές δηλώσεις: Αποκλείει παράταση το ΥΠΕΘΟ

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ