Με εξοπλισμό από την Κίνα, όπως ανταλλακτικά και εξαρτήματα, αντικατέστησαν πολλές επιχειρήσεις στη Ρωσία τον δυτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, όπως συνάγεται από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύει η εφημερίδα Kommersant, καθώς η εισαγωγή τους από τη Δύση έχει καταστεί αδύνατη μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αυτήν τη στιγμή αγοράζει από την Κίνα εξοπλισμό το 67% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, ανταλλακτικά το 63% και εξαρτήματα το 54%. Την ίδια στιγμή, το 39% των επιχειρήσεων επιλέγει ρωσικό εξοπλισμό, το 46% ρωσικά ανταλλακτικά και το 54% ρωσικά εξαρτήματα.

Ωστόσο, το 23% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να αγοράζει εξαρτήματα που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων, αλλά όσον αφορά τον εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 1/5 των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποίησε ποτέ εξαρτήματα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Ακόμη, μερικές επιχειρήσεις έπαψαν εντελώς να εισάγουν εμπορεύματα.

Το 2022 οι δημοσκοπήσεις του Ινστούτου Γκαϊντάρ κατέγραψαν ότι η μετάβαση στη χρήση προϊόντων αυτού του είδους από την Κίνα ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αλλά οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν τα ευρωπαϊκά προϊόντα του είδους αυτού, ακόμη και αν οι τιμές τους ήταν πιο υψηλές.

Διαβάστε ακόμη

Φράγκου: Στα 185 πλοία ο στόλος της – Νεότευκτο φορτηγό παρέλαβε η Navios Maritime Partners

Δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την MIG – Αύξησε το ποσοστό της στο 36,22%

Ματίνα Κοίλιαρη: Έργα €33 εκατ. για τη SABO με την είσοδο του 2023 (pics)