Τη μεγάλη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και την δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κατά την εισαγωγική συζήτηση στο Power Summit της Euroelectric. Η ΔΕΗ όπως είπε έχει αποσύρει το 60% των λιγνιτικών μονάδων τις οποίες θα αποσύρει ολοκληρωτικά το 2026 και ταυτόχρονα υλοποιεί το μεγαλύτερο πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχει 4,7 GW σε λειτουργία, ισχύ που θα διπλασιάσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στάσσης είπε ότι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας συνοδεύεται από υψηλή μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την οποία το εργαλείο είναι η αυξημένη ευελιξία που θα φέρουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που θα καταστήσει δυνατή την ευελιξία στη ζήτηση, μέσω -μεταξύ άλλων- της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών.

Ο κ. Στάσσης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την είσοδό τους στο Συνέδριο Power Summit 2024 της Eurelectric στο Λαγονήσι

«Στη ΔΕΗ η ψηφιοποίηση είναι σημαντικός πυλώνας του επιχειρηματικού μας πλάνου, όχι μόνο με την εγκατάσταση ”έξυπνων” μετρητών όπου ανεβάζουμε ταχύτητα στην Ελλάδα που έχουμε μείνει λίγο πίσω αλλά και στη Ρουμανία όπου βρισκόμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά και μέσω του προγράμματος Fiber to the home αλλά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες όπως τα data center, με εταίρο την Damac».

Κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ τώρα είναι η στιγμή η Ευρώπη να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίες καθώς μέχρι τώρα είναι χρήστης τεχνολογιών που αναπτύσσονται αλλού στον κόσμο και τόνισε την αξιοθαύμαστη πρόοδο που έχει σημειώσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια στην ενεργειακή μετάβαση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι μεσολάβησε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Προχωρά το πλάνο για τη FiberGrid, παίρνει «προίκα» από τη ΔΕΗ (pics)

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ