Η ΔΕΗ έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του μετασχηματισμού της με περιορισμένο κίνδυνο υλοποίησης του υπόλοιπου, ανέφερε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας  στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τα πεπραγμένα της Επιχείρησης. Όπως δήλωσε μέχρι τα τέλη του 2020 είχε αποσυρθεί 1,1 GW καθαρής ισχύος ενώ το 2021 πρόκειται να αποσυρθούν επιπλέον 0,25 GW. Υπάρχει όπως αναφέρθηκε πρόβλεψη για κόστος απολιγνιτοποίησης 0,4 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατανεμηθεί σε 10 έως 15 χρόνια.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ένα pipeline έργων ΑΠΕ 7 GW, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να επιτευχθεί ο στόχος για 1,5GW έως το 2023 με το 1 GW να είναι ήδη εξασφαλισμένο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις  λόγω της μείωσης του κόστους ανάπτυξής τους αλλά από την δυνατότητα ενδοομιλικών PPA’s (διμερών συμβολαίων) με την ΔΕΗ να είναι η πρώτη που θα υλοποιήσει αυτό τον σχεδιασμό με την ΔΕΗΑΝ.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους στον δρόμο για την πλήρη εξυγίανση της εταιρείας, προέβλεψε λειτουργική κερδοφορία 1,1 δισ. ευρώ  το 2023, στόχος που υπαγορεύεται από την σταδιακή απεξάρτηση της ΔΕΗ από το λιγνίτη που συνεπάγεται αυξημένο κόστος άνθρακα. Επανέλαβε μάλιστα ότι το 2025 η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου και θα αναβαθμιστεί σε ισχύ σε άνω από 1000 MW.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό είπε όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην Ελλάδα όταν απελευθερώθηκε η αγορά, εμφανίστηκαν νέοι προμηθευτές. Τόνισε όμως ότι αυτό συμβαίνει σε ένα υγιές περιβάλλον.  Επισήμανε μάλιστα ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν είναι φθηνότεροι καθώς διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις αλλά  εφαρμόζουν πολλές ρήτρες που ανεβάζουν το κόστος. Κάτι που όπως είπε οφείλει να εξετάσει και η ΡΑΕ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε λογικό το μερίδιο της επιχείρησης να υποχωρεί. Δεν γίνεται όπως είπε ο βασικός πάροχος να συνεχίζει να έχει το 70% της αγοράς. Σταδιακά η εταιρεία θα κινηθεί στο 50% με στόχο όμως να κρατήσει και να πείσει τους πιο καλούς πελάτες να μείνουν στο δίκτυό της.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της τιτλοποίησης χρεών λέγοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται και το σκέλος των οφειλών διάρκειας 90 ημερών.

Για τις αποζημιώσεις σχετικά με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι ‘έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες καθώς η ΔΕΗ κρατάει τις μονάδες σε στρατηγική εφεδρεία. Όπως είπε οι πρώτες ενδείξεις από την ΕΕ είναι θετικές ώστε να επιτραπούν αυτές οι αποζημιώσεις . Δήλωσε σχετικά αισιόδοξος ότι κάτι καλό θα βγει έως τα τέλη του έτους.

Παρέμβαση στην Γ.Σ έκανε ο επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Όπως ανέφερε, η  ΔΕΗ παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα με ένα ολοκληρωτικό μετασχηματισμό μέσα σε δύο χρόνια. Σήμερα, είπε η εταιρεία είναι μια δυναμική και σύγχρονη επιχείρηση έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Προχωρεί με αυξημένο βηματισμό στην ενεργειακή μετάβαση και στην  μετατροπή της σε μια πράσινη επιχείρηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της  οικονομικής εξυγίανσης.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στις πολιτικές της ΕΕ, λέγοντας ότι ανοίγουν το  δρόμο για την αποζημίωση από την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.  Eίναι σημαντικό είπε ότι όλος αυτός ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός αποτυπώνεται και στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που πλέον είναι πάνω από 2,1 δις. Ο επικεφαλής του υπερταμείου μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια  για την διοίκηση της ΔΕΗ και χαρακτήρισε τον κ. Στάσση τον καλύτερο μάνατζερ μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου  του.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2020, υποστηρίζοντας ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη, τα αποτελέσματα της εταιρείας δεν επιτρέπουν σε αυτή την φάση την διανομή κερδών.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο επικουρικό ταμείο: Ποιες αλλαγές «έρχονται» με βάση το σουηδικό μοντέλο

Έχετε οφειλές και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ; Έτσι θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Μέσα στο 2021 ξεκινά η κατασκευή του Ε65 και της Γραμμής 4 του Μετρό (vid)