Επιχειρήσεις

Σταύρος Κωνσταντάς (Εθνική Ασφαλιστική): «Η τάση συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο θα ενταθεί»

  • Στέλιος Μορφίδης


Οι λόγοι που τον κάνουν να θεωρεί ότι «υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μπροστά» - Τι εκτιμούν στελέχη της αγοράς

Ο νέος γύρος συγκέντρωσης που ξεκίνησε προ μηνών στον ασφαλιστικό κλάδο όχι μόνο δεν θα κλείσει σύντομα αλλά θα κινηθεί με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σταύρος
Κωνσταντάς.

Κατά την τοποθέτηση του χθες στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία ο κ. Κωνσταντάς ανέφερε ως παράγοντα «κλειδί» για μία τέτοια εξέλιξη τις νέες εποπτικές Οδηγίες που αναμένονται για τη λειτουργία του κλάδου. Και αυτό καθώς εκτιμά πωςπολλές εταιρείες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο εποπτικό πλαίσιο.

«Θα δούμε έναν τεράστιο κύκλο συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο. Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Κωνσταντάς την ώρα που στην αγορά πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και η CVC, που εξαγόρασε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική, κάνει επαφές και με μικρότερες εταιρείες εξετάζοντας πιθανούς συνδυασμούς.

«Υπάρχουν πολλές νέες εποπτικές Οδηγίες καθοδόν, πολύ πιο αυστηρές. Ο ασφαλιστικός κλάδος συνολικά, όπως είναι σήμερα, δε νομίζω ότι θα μπορέσει να επιβιώσει», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ένα νέο μεγάλο ντιλ βάσει του οποίου θα ενοποιηθούν οι θυγατρικές των ΝΝ και Metlife στην Ελλάδα δημιουργώντας κατ’ ουσίαν το νέο «πρωταθλητή» του κλάδου από άποψη παραγωγής ασφαλίστρων, περνώντας ακόμα και την Εθνική Ασφαλιστική που επί δεκαετίες ήταν πρώτη. Η τελευταία επίσης είναι στη διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφού απομένει η έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών, για να περάσει στα χέρια της CVC ενώ λίγους μήνες νωρίτερα η θυγατρική της ΑΧΑ
εξαγοράστηκε απ’ την θυγατρική της Generalli δημιουργώντας έναν μεγάλο «παίκτη» στην αγορά.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούσαν στο newmoney πως σε αυτό το μεγάλο κύκλο συγκέντρωσης του ασφαλιστικού κλάδου που άνοιξε προ μηνών, η πρώτη φάση φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί εννοώντας τα mega deal. Η δεύτερη φάση, όπως εξηγούν, θα αφορά μικρότερες εταιρείες, κυρίως στην κατεύθυνση της ενίσχυσης εξειδικευμένων χαρτοφυλακίων. Οι επαφές εξάλλου για σειρά, μικρότερων αλλά “συμμαζεμένων” ελληνικών εταιρειών συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

Αlpha Bank: Αναβαθμίζεται στον δείκτη ΜSCI Standard

Το νέο «δόγμα» της ΕΚΤ – Οι τρεις δράσεις που θα αλλάξουν άρδην τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής

Η Μέριλιν Μονρόε «ξεπουλάει» ακόμα και 60 χρόνια μετά τον θάνατό της