Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του αργότερα μέσα στη χρονιά, δήλωσε στους εργαζομένους την Τρίτη ότι είναι «υγιής» και σκοπεύει να παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κουκ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνάντηση με το προσωπικό, μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει τα ηνία στον επικεφαλής hardware, Τζον Τέρνους, την 1η Σεπτεμβρίου. 

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω την πορεία μου στην Apple ως εκτελεστικός πρόεδρος», δήλωσε ο 65χρονος Κουκ. «Είμαι υγιής. Η ενέργειά μου είναι υψηλή και σκοπεύω να βρίσκομαι σε αυτόν τον νέο ρόλο για πολύ καιρό».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο Κουκ επιχειρεί να περιορίσει τη φημολογία γύρω από τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τη θέση του CEO. Αν και ο Τέρνους θεωρούνταν εδώ και χρόνια ο επικρατέστερος διάδοχος, ο Κουκ δεν είχε αφήσει μέχρι πρότινος να εννοηθεί ότι πλησιάζει η αποχώρησή του από την ηγεσία.

«Θα είμαι εδώ για να στηρίξω τον Τζον με κάθε τρόπο που χρειάζεται και μπορώ», ανέφερε. «Θα είμαι διαθέσιμος να προσφέρω τη γνώση και την εμπειρία μου και να λειτουργώ ως σημείο αναφοράς όποτε μου ζητηθεί. Η Apple θα παραμείνει η κορυφαία μου προτεραιότητα. Είναι αυτό που είμαι στον πυρήνα μου και δεν μπορώ να το φανταστώ διαφορετικά».

Ωστόσο, τόνισε ότι «μπορεί να υπάρχει μόνο ένας CEO κάθε φορά». Η ανάληψη της θέσης του εκτελεστικού προέδρου — ενός νέου ρόλου για τον ίδιο — θα του επιτρέψει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της Apple. «Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο έχουμε χτίσει σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία, και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω», σημείωσε. «Και πιθανότατα θα συμβάλω και σε άλλα ζητήματα».

Μετά τις αρχικές του τοποθετήσεις, ο Κουκ ρωτήθηκε γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποχωρήσει. Όπως είπε, επιδίωξε την «καλύτερη δυνατή μετάβαση», κάτι που προϋπέθετε η επιχείρηση να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων να είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ο Τέρνους να είναι «έτοιμος για τον ρόλο».

Ο Κουκ υπογράμμισε ότι η εταιρεία διαθέτει μια «εντυπωσιακή» σειρά προϊόντων σε εξέλιξη και ότι κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες συνέπεσαν — και συνέπεσαν τώρα», δήλωσε. «Και έτσι, τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή».

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η βαριά σκιά του στασιμοπληθωρισμού απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Intrum: Καθυστερήσεις σε πληρωμές, κόστος δανεισμού και AI διαμορφώνουν το νέο τοπίο για τις ελληνικές επιχειρήσεις (πίνακας)

Πρόβλεψη-σοκ για το πετρέλαιο: Απώλεια 1 δισ. βαρελιών από τις αγορές λόγω πολέμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα