Αισιόδοξη ότι το 2024 θα επιφυλάξει διψήφια ανάπτυξη για τον Όμιλο Fourlis, με τον κύκλο εργασιών να “πιάνει” τα 600 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε η διοίκηση του, με βάση τις επιδόσεις του α’ τριμήνου. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Φουρλής, ο Όμιλος βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης του απώτερου στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή η επίτευξη ως το 2027 από τη δραστηριότητα λιανικής κύκλου εργασιών 750 εκατ. ευρώ και διπλασιασμό του ενοποιημένου περιθωρίου EBIT, στο 8%, κατόπιν του μετασχηματισμού και των επενδύσεων που γίνονται. Τα 500 εκατ. ευρώ είναι ο στόχος για τα ΙΚΕΑ και συνολικά 250 εκατ. ευρώ για τα Intersport και τα Holland & Barrett, όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής και η διευθύντρια Επενδυτικών Σχέσεων, κα Έλενα Παππά,

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ο Όμιλος συνεχίζει το πλάνο επενδύσεων, το οποίο φέτος θα αγγίξει τα 25 με 30 εκατ. ευρώ με τα μισά Κεφάλαια περίπου να αφορούν την ΙΚΕΑ.

Στις προτεραιότητες του Ομίλου φέτος είναι και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού του, αξιοποιώντας κυρίως ίδια κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τα επόμενα έτη. Σημειωτέον πως ο δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2023 ήταν 84,8 εκατ. ευρώ έναντι 102,5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η διοίκηση του Ομίλου εκτίμησε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα έχει γίνει η απο-ενοποίηση της Trade Estates μέσω της διάθεσης του 13% περίπου των μετοχών που θα μειώσει το ποσοστό του Ομίλου Fourlis σε κάτω του 50%, από περίπου 64% που είναι σήμερα. Ωστόσο και πάλι δεν αποσαφηνίστηκε ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό, μέσω carve-out, placement ή και συνδυασμό των δύο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην καλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου και εν τέλει στην καλύτερη επίδοση της μετοχής του.

Γενικά, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που κρατάνε φέτος υπό περιορισμό την αγορά ως σύνολο, ο κ. Φουρλής εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας πως η ανάπτυξη στον τουρισμό και τις κατασκευές θα είναι καταλύτες που θα ωθήσουν τελικά ανοδικά το λιανεμπόριο. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι ο Όμιλος υπεραποδίδει συνολικά του κλάδου. Όπως είπε τόσο η δραστηριότητα των αθλητικών ειδών όσο και του οικιακού εξοπλισμού εξακολουθούν να κερδίζουν μερίδια στην αγορά, ενώ ικανοποιητικές κρίνονται οι επιδόσεις του πρώτου έτους λειτουργίας της νέας δραστηριότητας του κλάδου υγείας κι ευεξίας, μέσα από την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Holland & Barrett.

Τόνισε δε ότι πρόθεση του Ομίλου, ακολουθώντας και την πολιτική της ΙΚΕΑ, είναι να μειώσει τιμές, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τα περιθώρια κέρδους, και παράλληλα ενισχύοντας περαιτέρω τα μερίδια του. Εκτίμησε επίσης ότι οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων μπορούν και θα συνεχίσουν να ευνοούν τη λιανική.

Για την επόμενη τριετία, όπως επανέλαβε η διοίκηση της εισηγμένης, έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη τριών νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ. Φέτος αναμένεται να λειτουργήσει το κατάστημα της Πάτρας, του χρόνου στο Ηράκλειο και στο β’ εξάμηνο του 2027 το κατάστημα στο Ελληνικό. Σημειωτέον πως στο τέλος του 2023 προστέθηκε ένα κατάστημα στη Βουλγαρία.

Παράλληλα το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και η αλλαγή του καταστήματος στο αεροδρόμιο Αθηνών το οποίο θα είναι μικρότερο σε μέγεθος ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη δημιουργία ενός retail hub.

Στο σκέλος των αθλητικών ειδών, οι στρατηγικές συνεργασίες με τους leaders της παγκόσμιας αγοράς, Nike και Adidas βοηθούν στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των Intersport. Παράλληλα διερευνώνται οι ευκαιρίες ανάπτυξης στις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα που “χτίζει” ο Όμιλος στη λιανική, μέσα απ’ την ανάπτυξη των καταστημάτων Holland & Barrett, ο Όμιλος διαβλέπει ευκαιρίες μέσα απ’ τη στρατηγική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Προς το παρόν η Holland & Barret λειτουργεί έξι καταστήματα και ένα eshop. Οι πωλήσεις το 2023 όπου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα πρώτα καταστήματα έφτασαν στις 800.000 ευρώ. Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης είναι να αναπτύξει σε βάθος χρόνου ένα δίκτυο 120 φυσικών καταστημάτων, ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό κατάστημα Holland & Barrett.

Διαβάστε ακόμη 

Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ