Πολύ ισχυρή αύξηση των μισθών στα επόμενα τρίμηνα «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο ισχυροποιεί τις πιθανότητες για νέες αυξήσεις στα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Φρανκφούρτης, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα ο ρυθμός αύξησης των μισθών στις χώρες του ευρώ είναι σχετικά μέτριος κι αυτήν την περίοδο προσεγγίζει την μακροπρόθεσμη τάση. 

«Ακόμη και έτσι, όμως, τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται μια πολύ ισχυρή αύξηση σε σχέση με τις διαχρονικές τάσεις» επισημαίνεται σε ειδικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται από τους αναλυτές της κεντρικής τράπεζας. 

Αυτό αντανακλά, προστίθεται, μια εύρωστη αγορά εργασίας, η οποία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, την αύξηση των κατώτατων μισθών και τον «συντονισμό» μεταξύ μισθών και πληθωρισμού. 

Euro-Area Wage Growth Has Been Moderate So Far | ...but ECB expects `very strong' increases ahead

Η πορεία των μισθών, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει άμεσα τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιθανό να βρει νέα στηρίγματα και να παραμείνει σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ (δηλαδή 2%).  

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι παρότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει να αποκλιμακώνεται από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό (9,2% τον Δεκέμβριο), ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναρριχήθηκε σε νέα ρεκόρ (6,9% τον Δεκέμβριο).  

Με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι ο γενικός δείκτης θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ασκούν πιέσεις για γενναιόδωρες αυξήσεις. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε μαζικές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% (2,5% το βασικό επιτόκιο).  

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει προαναγγείλει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα παρέμβαση τον Μάρτιο, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς.  

Ας σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι αναπροσαρμογές στις αποδοχές των εργαζόμενων, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του πληθωρισμού.  

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, «εξουδετερώνοντας» την όποια επίπτωση από την ασθενέστερη ανάπτυξη και την υποχώρηση της οικονομίας.  

«Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου οι μισθοί προσαρμοστούν πλήρως στα τελευταία σοκ» αναφέρεται στο άρθρο της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι ισχυρότερο στον τομέα υπηρεσιών, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού.  

Διαβάστε επίσης

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία

Πόσο πωλείται σήμερα μία χρυσή λίρα: Οι τιμές στην «αυγή» του 2023 και το «καπέλο» της ΤτΕ στους αγοραστές

Οι επτά ποδοσφαιριστές που ήταν πάμπλουτοι πριν μπουν στα γήπεδα (pics)