Η σιωπηρή έγκριση αδειών για νέα ενεργειακά πρότζεκτ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο πολιτικά εκρηκτικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την ανανέωση των παλαιών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Euronews.
Σύμφωνα με τις προτάσεις για το νέο «Πακέτο Δικτύων» της ΕΕ, ορισμένα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα ενεργειακής υποδομής που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της Ένωσης θα μπορούν να προχωρήσουν αυτόματα, εάν οι εθνικές αρχές δεν απαντήσουν εντός των καθορισμένων προθεσμιών.
Η ιδέα της σιωπηρής συναίνεσης για τέτοια έργα προκαλεί ανησυχία στις πρωτεύουσες της ΕΕ, οι οποίες φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν διακριτικά να μεταβιβάσουν εξουσίες από τις εθνικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενοι κανόνες για την επιτάχυνση των έργων ηλεκτρικών δικτύων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπούν την προστασία του περιβάλλοντος με τους επείγοντες στόχους για το κλίμα και την ενέργεια.
Σύμφωνα με την πρότασή της που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι τα έργα δικτύων μπορούν να τύχουν τεκμηρίου υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται ότι παρέχουν σημαντικά δημόσια οφέλη, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο.
Σύμφωνα, επίσης, με την πρόταση, εάν οι εκάστοτε εθνικές αρχές δεν ενεργήσουν εντός δύο ή τριών ετών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου, οι ενδιάμεσες άδειες ή ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θεωρούνται αυτόματα εγκεκριμένες.
Οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη σημασία της αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης ως προϋπόθεση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της. Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει την οικονομία της, να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα ή να ανταγωνιστεί βιομηχανικά χωρίς να κατασκευάσει ή να αναβαθμίσει την υποδομή του δικτύου με πρωτοφανή ταχύτητα.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επηρεάζεται επίσης, με τα αιολικά πάρκα να περιμένουν χρόνια για συνδέσεις με το δίκτυο. Οι διασυνοριακές διασυνδέσεις παραμένουν κολλημένες σε διαδικασία αδειοδότησης και οι εθνικές αρχές συχνά κινούνται πολύ αργά για να ανταποκριθούν στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.
Αρκετές χώρες ζήτησαν «μεγαλύτερη ευελιξία» στον τρόπο σχεδιασμού των κανόνων σιωπηρής έγκρισης, σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησε η κυπριακή προεδρία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μη υποχρεωτικής εφαρμογής της σιωπηρής συναίνεσης.
Ενώ χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σλοβενία θεώρησαν λογική την πρόταση της Επιτροπής, η Γαλλία και η Γερμανία αντιτάχθηκαν στην ιδέα της υποχρεωτικής σιωπηρής έγκρισης αδειών και διοικητικών αποφάσεων που σχετίζονται με νέα ενεργειακά έργα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.
Άλλα κράτη μέλη ζήτησαν από την Προεδρία να αφήσει σε κάθε χώρα της ΕΕ να αποφασίσει αν η σιωπηρή έγκριση θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική — ένα μέτρο που η Κυπριακή Προεδρία πιθανότατα θα υιοθετήσει.
Συνολικά, τα μέτρα έχουν πυροδοτήσει κατηγορίες από ορισμένους αξιωματούχους ότι οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την ενεργειακή μετάβαση για να επεκτείνουν την επιρροή τους σε παραδοσιακά εθνικούς τομείς εξουσίας.
Το Συμβούλιο, σύμφωνα πάντα με το Euronews, έχει ήδη ζητήσει ένα «φιλόδοξο πακέτο δικτύων» για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της Ευρώπης και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης σε ολόκληρη την Ένωση. Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι, χωρίς ριζική επιτάχυνση, τα σημεία συμφόρησης του ευρωπαϊκού δικτύου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και την μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Διαβάστε ακόμη
Αερομεταφορές: Το ενεργειακό σοκ αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη (γράφημα + πίνακας)
ΕΚΤ: Ο Πανέτα βλέπει αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο λόγω πληθωρισμού και πολέμου στο Ιράν (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.