Ευρώπη

Eurostat: Μειώθηκε η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου – Η θέση της Ελλάδας

  • newsroom


Το 2021, το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα το σχολείο ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλες τις χώρες της ΕΕ – Δείτε γραφήματα

Το ποσοστό των «ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο», που αναφέρεται σε νέους (ηλικίας 18-24 ετών) που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μειώνεται σταθερά στην ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια, από 13% το 2011 σε 10% το 2021, όπως δείχνουν στοιχεία της Eurostat.

Περισσότεροι νέοι άνδρες (11%) εγκατέλειψαν νωρίς την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε σχέση με τις γυναίκες (8%) το 2021. Σε σύγκριση με το 2020, τόσο το ποσοστό των ανδρών που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο όσο και των γυναικών μειώθηκε ελαφρώς (κατά 0,4 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), αντίστοιχα).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε λιγότερο από 9% σε επίπεδο ΕΕ έως το 2030. Σε σύγκριση με το 2011, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν μικρότερο ποσοστό πρόωρων εγκαταλείψεων το 2021, εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Γερμανία, οι οποίες ανέφεραν μικρή αύξηση (κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες).

Η θέση της Ελλάδας

Το 2021, τα κράτη μέλη που ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση η Κροατία (2%), η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία (3%) και η Λιθουανία και η Ολλανδία (5%).

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (15%), στην Ισπανία και στην Ιταλία (και οι δύο 13%) και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία (12%). Δεκαέξι κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για αυτόν τον δείκτη: Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

Το 2021, το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα το σχολείο ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμα:

Koμισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 748 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Σημάδια «ζωής» για το ευρώ – Κέρδη άνω του 1% με φόντο τις αυξήσεις επιτοκίων

Μπρα ντε φερ τραπεζών και funds για την χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας