Ευρώπη

Ευρωζώνη: Ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

  • newsroom


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο, αναπτύσσοντας τους ταχύτερους ρυθμούς σε βάθος 15ετίας, καθώς η άρση μεγάλου μέρους των περιοριστικών μέτρων και η επιτάχυνση των της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσαν ώθηση στην ευρωπαίκή βιομηχανία.

Αναλυτικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έφτασε τις 60,2 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006, από 59,5 μονάδες τον Ιούνιο και ελαφρώς χαμηλότερα των 60,6 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσής του.

Επίσης, σε υψηλό από τον Ιούνιο του 2006 «εκτινάχθηκε» ο υποδείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις 59,8 μονάδες, έναντι 58,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 60,4 μονάδες της πρώιμης ανάγνωσής του για τον Ιούλιο.

Ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες, καθώς η συνεχιζόμενη έλλειψη στις προμήθειες εξαιτίας της ευρείας κλίμακας αύξησης της ζήτησης και των προβλημάτων στα logistics, οι οποίες ανήλθαν στο υψηλότερό τους επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997 όταν και άρχισαν να αρχειοθετούνται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα.

Αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης που αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, μπορεί να σημείωσε οριακή μεταβολή τον Ιούλιο στις 69,9 μονάδες, από 69,8 μονάδες τον Ιούνιο, εντούτοις είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί σε σχεδόν 21 χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της IHS Markit, η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19 έχει επιφέρει προβληματισμό στους επιχειρηματικούς κύκλους κι έτσι ο δείκτης των προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 3 μηνών και συγκεκριμένα στις 69,1 μονάδες, από τις 72,7 μονάδες τον Ιούνιο.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμα:

Οι «πίσω γραμμές» του report της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν τους ανέμους και τις αναζωπυρώσεις – 80 σπίτια καμένα