Ευρώπη

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 6 μηνών ο δείκτης PMI – Τι οδήγησε στην πτώση

  • newsroom


Σε χαμηλό οκτώ μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Με τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες να εξακολουθούν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές στην Ευρωζώνη να κινούνται ανοδικά, η ανάπτυξη στην περιοχή υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις 54,3 μονάδες από 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας.

Η τελευταία μέτρηση δείχνει περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μετά το υψηλό 15 ετών που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, αν και η μέτρηση του Οκτωβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο, δείχνει επίσης ότι η ανάπτυξη παραμένει πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο προ της πανδημίας που ήταν στο 53.

Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 54,7 μονάδες από 56,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI μειώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 58,5 μονάδες από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή σε χαμηλό 16 μηνών στις 53,2 μονάδες από 55,6 τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις

Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Cosmos €3,4 δισ.

EKT: Το PEPP φεύγει, το «ευέλικτο» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έρχεται