Ως «Φλόριντα της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, σε ρεπορτάζ της για την απόφαση που παίρνουν πολλοί συνταξιούχοι στη Γερμανία να μεταφέρουν την κατοικία τους σε άλλους τόπους με καλύτερη ποιότητα ζωής, ήλιο, αλλά και φορολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ο λόγος δεν είναι μόνο οι 3.000 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο στην Κρήτη ή τη Ρόδο.

«Οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα φορολογούνται μόνο με 7% φόρο εισοδήματος», γράφει η Ηandelsblatt.

«Παρά τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, η μετεγκατάσταση των συνταξιούχων θα πρέπει να αξίζει τον κόπο και για την ελληνική εφορία και οικονομία, μιας και οι συνταξιούχοι αναμένεται να ξοδέψουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στην Ελλάδα και ίσως αγοράσουν σπίτι».

Όπως επισημαίνει η Ηandelsblatt, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένα επιπλέον κίνητρο είναι το γεγονός ότι όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα μέχρι το 2024, απαλλάσσεται από ΦΠΑ.

Επίσης, η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης και χάρη στο χαμηλό κόστος ζωής. «Σύμφωνα με υπολογισμούς της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο 2021, το επίπεδο τιμών ήταν 23% χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία.

Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης DiaNEOsis, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας χάρη στη λεγόμενη ‘silver economy’, την εγκατάσταση ξένων ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα».

«Ελλάδα, η ‘Φλόριντα΄της Ευρώπης. Ίσως οι αγνοί λάτρεις της Ελλάδας να ανατριχιάζουν με αυτό το όραμα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει σαν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα παράδεισο συνταξιοδότησης. Θέλει να προσελκύσει για μετεγκατάσταση συνταξιούχους από τον κρύο βορρά στον ηλιόλουστο νότο».

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα για το Χρηματιστήριο – Υψηλό το αγοραστικό ενδιαφέρον

ΗΠΑ: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 40 ετών η ετήσια άνοδος

Χρυσή βίζα: Σε ποια χώρα αναστέλει τη συμφωνία ελεύθερης εισόδου η ΕΕ