Αγορές

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα για το Χρηματιστήριο – Υψηλό το αγοραστικό ενδιαφέρον

  • Χρήστος Λαΐνας


Έπιασε και τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά από μακρά περίοδο συσσώρευσης – Το January effect, η Fitch, οι αυξημένες τοποθετήσεις, τα θετικά reports και οι μετοχές που πρωταγωνιστούν - HSBC: Παραμένει θετική για Ελλάδα και τράπεζες 

Μετά από δύο χρόνια κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σβήσει τη ζημιά της πανδημίας, καθώς με τη σημερινή συνεδρίαση σημείωσε κέρδη 1,69% κλείνοντας στις 950,38 μονάδες. Το επίπεδο αυτό αποτελεί υψηλό  7 ετών, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ξεπερνάει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα 100 εκατομμύρια ευρώ και το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ζωηρό.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,66%, στις 2.298,83 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.575,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 645,66 μονάδες.

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μετρά μόλις μία πτωτική συνεδρίαση από την αρχή του έτους, η ανοδική του φόρα κλιμακώνεται αντί να φθίνει, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι η  διάσπαση τη συσσώρευσης που κράτησε από τον περασμένο Απρίλιο θα συνεχίσει και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Μάλιστα, αυτή η ανοδική ένταση έρχεται με τη “συνοδεία” ισχυρού τζίρου, ήτοι πάνω από 30% από τον ημερήσιο μέσο όρο ολόκληρου του 2021. Έτσι, η αγορά έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την κακή εκκίνηση του 2022 για τις διεθνείς αγορές, δίνοντας πλέον το μεγάλο του τεστ, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση του θετικού momentum. Και η απάντηση στο τεστ αυτό σαφώς αναζητείται στο κατά πόσο υπήρξε εισροή νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία έλαβαν και τις θέσεις στους τίτλους που έχουν υπεραποδώσει, όπως αυτών των τραπεζών.

Πάντως, θετικά μπορεί λειτουργήσει την Παρασκευή η ανακοίνωση για την προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας μας από τη Fitch Rating. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει τη χώρα με “BB”, απέχοντας δύο βαθμίδες από την επενδυτική.

Εκτός της Fitch η θετική κίνηση της αγοράς ενισχύεται και από τις εκθέσεις των ξένων οίκων με την HSBC σήμερα να παραμένει θετική για τις Ελληνικές μετοχές μέσω της έκθεσης στρατηγικής της για το ά τρίμηνο του 2022 καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι θα ενισχυθούν χάρη στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη διετία θα εξακολουθήσει να κινείται πάνω από την τάση και στο 4% περίπου, λαμβάνοντας ώθηση από τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Jumbo με 4,99% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Quest, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάνα να σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, Alpha Bank, Aegean, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνική να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και με τον Σαράντη, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς να κλείνουν ήπια ανοδικά ενώ η Coca Cola ήταν η μόνη που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σημειώνοντας απώλειες κατά 0,69%. Ο τζίρος ανήλθε στα 128,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 52,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

OΣΕ: Εξυγίανση με διαγραφή χρέους 12 δισ. ευρώ!

H Κιμ Καρντάσιαν κατηγορείται για παραπλάνηση επενδυτών – Προωθούσε κρυπτονόμισμα «άγνωστης προέλευσης»

ΗΠΑ: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 40 ετών η ετήσια άνοδος