Σε συμφωνία για τον καθορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών για το τι εστί «πράσινο ομόλογο» κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια απόφαση η οποία έρχεται να καταπολεμήσει το φαινόμενο του «greenwashing».  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τους όρους του deal, οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που αντλούνται από την έκδοση πράσινων ομολόγων θα αφορούν διαδικασίες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τη λίστα της Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικά φιλικές δραστηριότητες.  

Βέβαια, θα παρέχεται μια ευελιξία για το 15% των χρημάτων, το οποίο θα δύναται να χρησιμοποιείται για δραστηριότητες, οι οποίες δεν εντάσσονται κατ’ ανάγκη στην ευρωπαϊκή «πράσινη» λίστα.   

«Ο εν λόγω κανονισμός δημιουργεί ένα “χρυσό” πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα» ανακοίνωσε ο Πολ Τανγκ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κάθε πράσινο ομόλογο, το οποίο δεν χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα, θα εξετάζεται με αυξημένη υποψία».  

Η πολυ-αναμενόμενη συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω πολλαπλών διαφωνιών για μια σειρά ζητημάτων, καθώς υπήρξαν ενστάσεις, μεταξύ άλλων, για το εύρος της αυστηρότητας του κανονισμού. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις έφθασαν σε τέλμα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. 

Ο κανονισμός έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να αξιοποιήσουν την αγορά των πράσινων ομολόγων, η οποία αποτιμάται σε 500 δισ. δολάρια, αλλά και να αποτρέψει την επέκταση του φαινομένου του «greenwashing».  

Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης των επενδυτών μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μιας εταιρείας είναι πιο φιλικές και βιώσιμες για το περιβάλλον έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας και την αξιοποίηση των χαμηλότερων επιτοκίων που προσφέρουν τα πράσινα ομόλογα.

Διαβάστε ακόμη

Η εσωτερική ίντριγκα με τον Πολάκη, ο υποψήφιος Βρυξελλών, η ζαλάδα της ΕΕ με την Coca Cola και οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom

Ο «κύκλος του Πούτιν»: Οι 23 Ρώσοι ολιγάρχες που βλέπουν τα δισεκατομμύρια να χάνονται (pics)

Οσα συμβαίνουν μέσα στο Noma – Δοκιμάζουμε όλα τα πιάτα του τελευταίου μενού του πιο πολυσυζητημένου εστιατορίου στον κόσμο