Επέστρεψε στον στόχο του 2% τον Μάιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 και της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πια εξασθενήσει.

Η πτώση του πληθωρισμού θα χαιρετιστεί τόσο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ όσο και από την κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England – αλλά πιθανότατα είναι ήδη αργά είτε για να αλλάξει η τύχη του Σούνακ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είτε για να προκαλέσει μείωση επιτοκίων από πλευράς της BoE την Πέμπτη.

Η πτώση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή από το 2,3% του Απριλίου ήταν σύμφωνη με τη διάμεση προσδοκία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδοτεί απότομη πτώση από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που κατεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

Η πτώση ήταν πιο έντονη απ’ ό,τι στη ζώνη του ευρώ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Μάιο ήταν 2,6% και 3,3% αντίστοιχα, διαψεύδοντας τις ανησυχίες πριν από έναν χρόνο ότι ο βρετανικός πληθωρισμός αποδεικνυόταν ασυνήθιστα επίμονος.

Ακόμα κι έτσι, οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί περίπου κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο και συμβάλλοντας στη μη δημοτικότητα των Συντηρητικών του Σουνάκ, οι οποίοι βρίσκονται περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Η BoE έχει δηλώσει ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της δεν αρκεί από μόνη της για να δοθεί το έναυσμα της μείωσης επιτοκίων.

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών του 5,25% τον Αύγουστο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν ότι μια πρώτη κίνηση είναι πιο πιθανή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο – και βλέπουν μόλις 10% πιθανότητα μείωσης αυτή την εβδομάδα.

Η πιο πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση των ρυθμιζόμενων λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών τον Απρίλιο – η επίδραση της οποίας θα εξασθενίσει αργότερα μέσα στο έτος, όταν η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στη Γαλλία (γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για το ακίνητο Λαϊνόπουλου και άλλα «βαριά σφυριά»

Στα χέρια του CVC η κορυφαία χρηματιστηριακή της Βρετανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ